1:Tunnetun lakritsipatukan nimi piti vaihtaa, vanha kun oli tiemmä...

1:Tunnetun lakritsipatukan nimi piti vaihtaa, vanha kun oli tiemmä...

1:Tunnetun lakritsipatukan nimi piti vaihtaa, vanha kun oli tiemmä rasistinen.Eikös tässä Uncle Ben`s-riisissä ole kyse samasta asiasta? Setä Tuomon tupa ja sen myötä neekeriorjuus siitä ainakin minulle tulee mieleen? 2: Mikä on neekeriorjuuden korvaava päivitetty termi?

Vastaus

Vanhemman tummaihoisen herrasmiehen käyttöä Uncle Ben's -riisin tunnushahmona ei kaiketi suoranaisena rasismin ilmentymänä voida pitää, joskin eittämättä hieman kontroversiaalinen hahmo on kyseessä: sitä on Yhdysvalloissa, erityisesti mustien kriitikoiden tahoilta, paheksuttu juuri historiallisten konnotaatioidensa vuoksi: termi "uncle" (eno) oli aiemmin Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa asuvien valkoisten iäkkäämille mustille miehille yleisesti käyttämä kutsumanimi (vrt. esim. Uncle Tom), ja riisipaketin kyljessä esiintyvä rusettikaulainen mieshenkilö on helposti miellettävissä (valkoisen väestönosan) palvelusväen edustajaksi.

Tämän tyyppisten, syvälle yhteiskuntaan (esim. juuri mainontaan) iskostunut, vanhojen, epäsuotuisten stereotyyppien ja mielikuvien ylläpitäminen on kriitikkojen mukaan tulkittavissa myös strukturalisoitunutta eriarvoisuutta uusintavaksi ilmiöksi. Toki nämä tulkinnat ovat jossain määrin myös kulttuurisidonnaisia, eivätkä esim. mainonnan kuvat ole välttämättä samalla tavoin "koodattuja" eri maissa ja kulttuureissa.

Mielestäni orjuus (slavery) tässä yhteydessä on käsitteenä riittävän eksakti.

Kommentit (0)

Vastauksesi