1974 Alppihiihdon MM-kilpailut

1974 Alppihiihdon MM-kilpailut

Vuoden 1974 alppihiihdon mm-kisojen tuloslistassa mainitaan suomalainen Seppo Leppäniemi joka sijoittui viidenneksi alppiyhdistetyssä. Mitä tästä kilpailusta tiedetään? Tuloslista on muutenkin melko erikoinen, ykkösenä on sentään tuttu nimi, itävallan Franz Klammer, mutta hänen lisäkseen puolalainen, tsekki ja suomalainen. Aikalaisena en oikein muista, että tätä olisi virallisessa kaanonissa luokiteltu Suomen parhaaksi sijoitukseksi ennen Palanderia ja Poutiaista. Seppo Leppäniemestä löytyy hyvin niukasti tietoa, hän on voittanut 70-luvun alussa pari Suomen mestaruutta, mutta siinä melkein kaikki.

Vastaus

Helsingin Sanomien aikakone löytää useita mainintoja Seppo Leppäniemestä vuosilta 1966-1975, pääosin kotimaan pujottelukisojen tulosluetteloista. Hän edusti aktiiviaikoinaan Ounasvaaran hiihtoseuran joukkuetta. 11.2.1974 Helsingin Sanomien urheilusivuilla kerrottiin St. Moritzin kilpailusta, kun suurpujottelun jälkeen alppiyhdistetyn lopulliset sijoitukset olivat selvinneet. Rata oli ilmeisen hankala: "Ensimmäisen laskun rata osoittautui 75 portteineen äärimmäisen vaikeaksi. Yli kolmasosa pujottelijista jouduttiin sulkemaan toisesta laskusta." Pari kolmekin mitaliehdokasta laski ulos radalta. Leppäniemi oli uutisen mukaan pujottelukilpailussa 23:s (ilmeisesti tulos korjattiin myöhemmin sijalle 24). Alppiyhdistetyn kokonaiskisassa hän nousi kuitenkin peräti sijalle 5. Muiden kilpailijoiden tuloksissa lienee ollut melkoista hajontaa ja keskeytyksiä alppiyhdistetyn eri lajeissa, sillä Leppäniemen kolmen lajin sijoitukset olivat niinkin vaatimattomat kuin 24–34–36. Yhdistetty ratkaistiin syöksyn, suurpujottelun ja pujottelun yhteistuloksena.

Maajoukkueella kohti maailmancupia -dokumentissa Seppo Leppäniemi tarinoi urastaan kiinnostavasti, mutta kuittaa St.Moritzin alppihiihdon MM-kisat varsin lyhyesti. Leppäniemen osuus käsittää dokumentin 15 viimeistä minuuttia.

Kommentit (0)

Vastauksesi