1920-luvun suomenkielinen Raamattu?

1920-luvun suomenkielinen Raamattu?

Missä olisi saatavissa suomenkielinen Raamattu sellaisena kuin sitä käytettiin kirkoissa juuri ennen 1930-luvun uusia käännöksiä? Tutuimpien kirjastojen ja verkkodivarien sivuilta ei löytynyt vielä.

Vastaus

Vuoteen 1938 asti Raamatun  Suomessa käytettiin vuonna 1776 hyväksyttyä raamatunkäännöstä, jota pikäikäisyytensä vuoksi kutsuttiin Vanhaksi Kirkkoraamatuksi. Käännöksenä se oli itse asiassa vieläkin vanhempi, sillä se perustui vuoden 1642 Raamatun suomennokseen. 1700-luvulla vain sen kielellistä asua korjattiin. Korjaustyön teki kirkkoherra Antti Litzenius.

Vanhaa Kirkkoraamattua voi lukea verkossa vaikkapa FINBIBLE-palvelun kautta. Helmetissa on lainattavissa esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt Trio Raamattu, joka sisältää vuosien 1776, 1938 ja 1992 käännökset samoissa kansissa. Kirja on vanhoillislestadiolainen herätysliikkeen keskusjärjestön julkaisema. Herätysliikkeen parissa  käännöstä käytetään edelleenkin varsin yleisesti, siksi versiota on usein myös julkaistu viime vuosinakin. Kirjaa myydään usein nimellä Biblia. Kannattaa kysyä kirjakaupoista. Ainakin Kristillisen kirjakaupan verkkokaupasta se on tilattavissa.

Kommentit (0)

Vastauksesi