Etsi
  • FI
  • SV
  • EN
  • Tietoa palvelusta
  • Rekisteröidy
  • Kirjaudu sisään
  • Palaute
  • Kysymykset
  • Aiheet
  • Kysy

Harrastukset ja vapaa-aika
  • Kaikki aihealueet
  • Yhteiskunta ja historia
  • Tiede
  • Tekniikka
  • Kulttuuri ja viihde
  • Harrastukset ja vapaa-aika
  • Elämä
  • Helsinki
  • Trivia
Tarkenna hakutulosta

Aiheet:

  • Ruoka ja juomat (168)
  • Eläimet ja lemmikit (8)
  • Terveydenhoito, lääketiede (8)
  • Historia (7)
  • Luonnontieteet, luonto (5)
Lisää

    Avainsanat:

    • ruoka (175)
    • ravitsemus (11)
    • ravinto (10)
    • ruoka-aineet (10)
    • elintarvikkeet (8)
    Lisää

      Vastaajat:

      • Helsingin kaupunginkirjasto (110)
      • Eero Penttinen (1)
      • Köpi K (1)
      • Lahja Kotka (1)
      • Minna Leppänen (1)
      Lisää

        Julkaistu:

        • 2019 (1)
        • 2018 (4)
        • 2017 (8)
        • 2016 (7)
        • 2015 (6)
        Lisää

          Aineistotyyppi:

          • text (175)
          Mikä on keittolounas?
          Katsottu
          157
          Vastaukset
          1
          Mikä on keittolounas?
          Omalla lounastajan kokemuksellamme voimme vastata tähän, että keittolounaalla tarkoitetaan yleensä lounasravintoloissa tarjolla olevaa kevyempää lounasvaihtoehtoa, johon usein kuuluu keiton lisäksi myös leipä, juoma ja salaatti. Keittolounas on usein myös hieman halvempi kuin muut lounasvaihtoehdot.  1.10.2019 10:08Helsingin kaupunginkirjasto
          Mitä on lohturuoka?
          Katsottu
          1042
          Vastaukset
          1
          Mitä on lohturuoka?
          Lohturuoka tarkoittaa ruokaa, joka tuottaa psyykkistä mielihyvää ja parantaa mielialaa. Lohturuuat ovat usein ruokia, joita olemme saaneet lapsina ja joissa näemme edelleen yhteyden alkuperäiseen lohturuuan antajaan. Minnesotan yliopiston opiskeilijoilla tehdyssä tutkimuksessa todettiin kuitenkin, ettei lohturuoka paranna mielialla sen paremmin kuin muukaan ruoka.Tutkijat myöntävät, että tutkimus on osin puutteellinen, koska mielialan ja...3.2.2016 18:40Helsingin kaupunginkirjasto
          Miten yhdyssanan eteen kirjoitetaan lisämääre, kuten ruokalajeissa?
          Katsottu
          231
          Vastaukset
          1
          Miten yhdyssanan eteen kirjoitetaan lisämääre, kuten ruokalajeissa?
          Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaan mukaan sanaliiton sisältävissä yhdyssanoissa käytetään yhdysmerkkiä. Jos sanaliitto on jälkiosana, tulee tulee välilyönti yhdysmerkin jälkeen. Näin ollen kirjoitetaan esim. kana- pad thai, kala- pad thai. 16.4.2018 14:03Helsingin kaupunginkirjasto
          Mikä on suomalaisten pinaattilettujen historia?
          Katsottu
          601
          Vastaukset
          1
          Mikä on suomalaisten pinaattilettujen historia?
          Ohukaisten alkuperä lienee yhtä vanha kuin jauhetun viljan käyttökin. Sana lätty ja plätti löytyvät esimerkiksi Lönnrotin suomalais-ruotsalaisesta sankirjasta (1886-1880).  Pinattilettujen alkuperästä en löytänyt tietoa, mutta valmisruokina niitä myydään useissa maissa. Siitä päätellen pinaattiletut kuuluvat arkena ruokapöytään muuallakin kuin Suomessa.   12.4.2018 16:09Helsingin kaupunginkirjasto
          Koskevatko ravintolakokit ruokiin paljain käsin?
          Katsottu
          247
          Vastaukset
          1
          Koskevatko ravintolakokit ruokiin paljain käsin?
          Ruokatieto-yhdistyksen sivuilta löytyvien elintarvikehygienian perusteiden mukaan kertakäyttökäsineiden käyttö ei ole välttämätöntä. Paljain käsin työskentely edellyttää kuitenkin erityistä huolellisuutta käsien puhtauden suhteen. Ohjeista voi lukea tarkemmin alla olevasta linkistä. Kertakäyttökäsineitä suositellaan käytettäviksi erityisesti silloin, kun käsitell...12.4.2018 13:23Helsingin kaupunginkirjasto
          Mitkä asiat vaikuttavat Yhdysvaltojen ruokakulttuuriin?
          Katsottu
          212
          Vastaukset
          1
          Mitkä asiat vaikuttavat Yhdysvaltojen ruokakulttuuriin?
          Maan asutushistorialla on suuri vaikutus. Kun Pohjois-Amerikkaan saapui Euroopasta siirtolaisia pikkuhiljaa 1500-luvulta alkaen ja yhä kiihtyvää tahtia 1600- ja 1700-luvulla, toivat he mukanaan kotimaidensa ruokakulttuuria. Myöhemmin aasialaisia vaikutteita tuli alkuun kiinalaisten ja japanilaisten tulokkaiden myötä. Etelän suunnalta oman lisänsä antaa meksikolainen keittiö ja myös Karibian alueen ruokaperinne. Unohtaa ei sovi alkuperä...2.3.2018 15:17Helsingin kaupunginkirjasto
          Mikä on uskonnon vaikutus Italian ruokakulttuurin?
          Katsottu
          1818
          Vastaukset
          1
          Mikä on uskonnon vaikutus Italian ruokakulttuurin?
          Sama kysymys on esitetty Kysy kirjastonhoitalta -palvelussa. Kirjaston tietokannasta voit etsiä tietoa kahden asiasanan yhdistelmällä, esim. Italia ja ruokakulttuuri. Eri maiden ruokakulttuuriin liittyvät teokset löytyvät hyllystä luokasta  68.25 tai 691.14 (Helsinki). Italiassa on monia juhlapyhiin ja kirkkovuoden kiertoon liittyviä ruokaperinteitä, eri maakunnissa ja uskontokunnissa erilaisia. Italialaisesta ruoasta on useita...24.11.2017 15:46Helsingin kaupunginkirjasto
          Mitkä ovat parhaita ruokia näläntunteen poistamiseen ilman liikoja kaloreita?
          Katsottu
          317
          Vastaukset
          1
          Mitkä ovat parhaita ruokia näläntunteen poistamiseen ilman liikoja kaloreita?
          Ruokien kalorit tulevat hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista. Rasvan kaloritiheys on peräti 900 kcl/100 g, kun taas hiilihydraattien ja proteiinien kaloritiheys on yli puolta pienempi. Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat vähäkalorisimpia, koska niissä on paljon vettä ja ne ovat käytännössä rasvattomia.  Näläntunnetta aterioiden välillä helpottavat esim. napostelukasvikset, hedelmät, vähä...15.9.2017 14:13Helsingin kaupunginkirjasto
          Ovatko kaikki syötävät levät ainoastaan makean veden leviä?
          Katsottu
          759
          Vastaukset
          2
          Ovatko kaikki syötävät levät ainoastaan makean veden leviä?
          Useimmat syötävät levät ovat nimenomaan meressä kasvavia leviä. Raakaruokaan erikoistuneen bloggaajan mukaan Suomessa yleisimmin saatavilla olevia levälajikkeita ovat dulse, wakame, arame ja nori. Ne kaikki ovat merileviä. Myös Suomen rannikolta löytyvää rakkolevää on käytetty ravinnoksi. Levät ovat hyvin ravintopitoisia, koska niissä on runsaasti vitamiineja ja proteiinia sekä kalsiumia, rautaa, ...29.6.2017 10:18Helsingin kaupunginkirjasto
          Sisältävätkö viilit ja jogurtit asetaldehydejä?
          Katsottu
          425
          Vastaukset
          1
          Sisältävätkö viilit ja jogurtit asetaldehydejä?
          Jogurtti kyllä. Syöpiä tutkivan professori Mikko Salaspuron mukaan jogurtti sisältää alkoholin ja tupakan jälkeen kolmanneksi eniten asetaldehydiä. Määrät ovat pieniä, mutta aihetta tutkinut professori on huolissaan suomalaisten jogurtinkulutuksesta. Suuontelon syövät ovat kasvaneet tasaisesti vuodesta 1980 lähtien. Tämä jyrkkä lineaarinen nousu ei selity pelkästään...16.3.2017 15:49Helsingin kaupunginkirjasto
          Mitkä marjat ja kasvkkset, juurekset (peruna pois sitä ei käytetä) hedelmät, lehtivihannekset jne .
          Katsottu
          290
          Vastaukset
          1
          Mitkä marjat ja kasvkkset, juurekset (peruna pois sitä ei käytetä) hedelmät, lehtivihannekset jne .
          Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ylläpitää elintarvikkeiden koostumustietopankkia. Sivulta voi tutkia eri elintarvikkeiden sisältämia ravintoainemääriä mm. kaliumin osalta. Elintarvikkeet on aloitussivulla listattu aakkosjärjestykseen, mutta järjestystä voi muuttaa myös halutun ravintoaineen mukaiseen suuruusjärjestykseen. 20.2.2017 15:01Helsingin kaupunginkirjasto
          Miten sulatan pakastekatkaravut oikeaoppisesti?
          Katsottu
          636
          Vastaukset
          1
          Miten sulatan pakastekatkaravut oikeaoppisesti?
          Katkaravut kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa. Tällöin niiden maku ja rakenne pysyvät hyvinä. 17.2.2017 17:13Helsingin kaupunginkirjasto
          Mikä on ruokatarvike?
          Katsottu
          717
          Vastaukset
          1
          Mikä on ruokatarvike?
          Ruokatarvikkeella tarkoitettaneen elintarviketta. Elintarvikkeet jaotellaan erilaisiin ryhmiin, kuten kasvikset, kalat, liha, maitovalmisteet, hillot, mehut, sokeri, kahvi, jne. Ks. tarkempi ryhmittely Eviran sivuilta. Elintarvikkeiden turvallisuutta ja myyntiä säädellään elintarvikelainsäädännöllä. Osasta elintarvikkeita on annettu lisäksi tuotekohtaisia säännöksiä. Elintarvikelainsäädäntö s...23.1.2017 14:22Helsingin kaupunginkirjasto
          Suolaton sokeriton leipä
          Katsottu
          1068
          Vastaukset
          3
          Suolaton sokeriton leipä
          Leipätiedotus.fi-sivulla on olemassa lista vähäsuolaisista leivistä. Haagan Leipä Oy:n grahamrouhevuoka on listan mukaan täysin suolatonta. Muissa vähäsuolaisissa leivissä suolaa on 0,4 - 1,2 %. Suolattomalle leivälle löytyy netistä myös ohjeita. Esim. Myllyn Paras. Täysin sokeritonta leipää en kaupan tuotteista onnistunut löytämään, vähähiilihydraattisia kylläkin....20.1.2017 13:33Helsingin kaupunginkirjasto
          Kuka valmistaa Herttua salaattikastikkeen?
          Katsottu
          525
          Vastaukset
          3
          Kuka valmistaa Herttua salaattikastikkeen?
          Googlesta löytämäni tiedon perusteella Herttua-salaatinkastikkeen valmistaa Lidl. 10.11.2016 16:08Helsingin kaupunginkirjasto
          Saisiko syödä ruokaa, joka itse käynyt, esim. mehu, hillo?
          Katsottu
          1393
          Vastaukset
          1
          Saisiko syödä ruokaa, joka itse käynyt, esim. mehu, hillo?
          Yksi elintarvikkeiden pilaantumistapa on käyminen. Pilaantunutta elintarviketta ei ole syytä käyttää, sillä se voi aiheuttaa sairastumisen. Vähän käyneen mehun voi kuitenkin keittää uudelleen. Sokeria lisätään noin 1-2 dl/mehulitra. Mehun annetaan kiehua muutama minuutti ja vaahto kuoritaan tarkoin pois. Käyneen hillon uudelleen keittämisestä ei löytynyt tietoa. 9.11.2016 19:32Helsingin kaupunginkirjasto
          kotiruoan hinta verrattuna tehdasruokaan Suomessa
          Katsottu
          332
          Vastaukset
          1
          kotiruoan hinta verrattuna tehdasruokaan Suomessa
          Kotiruokaan voi käyttää kalliita tai halpoja raaka-aineita eli jos haluaa tehdä ruokaa halvalla, kannattaa valita raaka-aineiksi esimerkiksi kauden kasviksia. Kesällä ja syksyllä luonnostakin saa ruokaa lähes ilmaiseksi tai osan kasviksista voi kasvattaa itse. Ruoan hintaan vaikuttaa usein myös se kuinka monelle henkilölle ruoka valmistetaan; yleensä isommalle joukolle valmistaminen on edullisempaa. On hyv...15.9.2016 14:47Helsingin kaupunginkirjasto
          Kalan fileerausveitsi ja sen joustavuus?
          Katsottu
          488
          Vastaukset
          1
          Kalan fileerausveitsi ja sen joustavuus?
          Markkinoilla on sekä joustavia että vähemmän joustavia fileointiveitsiä. Kalankäsittelyn ammattilaisten mukaan fileointiveitsen tulee olla joustava, jotta se kulkee hyvin ruotojen mukaan, mutta toisaalta veitsi ei myöskään saa olla liian joustava. Lisää aiheesta voi lukea alla olevasta, varsin valaisevasta artikkelista. 14.4.2016 18:05Helsingin kaupunginkirjasto
          Mitä syötäväksi tarkoitettua Pentti Linkola ei syö?
          Katsottu
          493
          Vastaukset
          1
          Mitä syötäväksi tarkoitettua Pentti Linkola ei syö?
          Vaikea sanoa. Pitäisi varmaan kysyä häneltä itseltään. Mikään ronkeli Linkola tuskin ruoan kanssa on. Lainaus eräästä teoksesta: "En ole kiinnittänyt huomiota ruoan laatuun myöhemminkään. Jos leipä sattuu homehtumaan kaappiin, syön sen homeisena. Sieni kuin sieni kelpaa minulle, en ole saanut niistä vatsanväänteitä. Vettä olen juonut ojasta kuin ojasta." Kalastajalle maistuu...15.2.2016 22:00Helsingin kaupunginkirjasto
          linturuokien kypsyysasteen vaatimukset?
          Katsottu
          501
          Vastaukset
          1
          linturuokien kypsyysasteen vaatimukset?
          Eviran ohjeiden mukaan siipikarja tulee kypsentää täysin kypsäksi, jotta mahdolliset salmonella- ja kampylobakteerit kuolevat. Sisälämpötilan on oltava +75°C. Riistalinnun sisälämpö on matalampi, koska näin lihan mehevyys säilyy. Myös ankalle suositellaan monessa yhteydessä matalampaa sisälämpötilaa, mutta ohje on ristiriidassa Eviran suositusten kanssa. 8.2.2016 12:58Helsingin kaupunginkirjasto

          Sivut

          • 1
          • 2
          • 3
          • 4
          • 5
          • 6
          • 7
          • 8
          • 9
          • seuraava
          • Vastaukset (175)
          • Luetuimmat
          • Vastaa kysymyksiin
          Vastaukset (175)
          • Luetuimmat
          • Vastaa kysymyksiin
          Yhteiskunta ja historia
          • Talous, yritykset, kuluttaminen
          • Työ, työelämä
          • Yhteiskunta, politiikka
          • Tilastot
          • Historia
          • Julkishallinto ja viranomaiset
          • Kansat, kulttuurit
          • Kirjastot
          • Lait, lainsäädäntö
          • Sota, armeija
          Tiede
          • Avaruus, tähtitiede, aika
          • Filosofia
          • Fysiikka, kemia
          • Kielet, kielitiede, sanat
          • Luonnontieteet, luonto
          • Maantiede, maat, paikat
          • Matematiikka, mitat, suureet
          • Sää, ilmasto
          • Ympäristö, ympäristösuojelu
          Tekniikka
          • Rakentaminen
          • Tekniikka
          • Teollisuus
          • Tietotekniikka
          • Elektroniikka
          • Ajoneuvot, kulkuneuvot, liikenne
          • Internet, sähköposti
          • Matkapuhelimet, puhelimet
          Kulttuuri ja viihde
          • Arkkitehtuuri
          • Elokuva, video, teatteri, tanssi
          • Kirjailijat, kirjallisuus
          • Musiikki
          • Sarjakuvat
          • Taiteet
          • TV, radio, lehdet
          • Perinteet ja tapahtumat
          Harrastukset ja vapaa-aika
          • Eläimet ja lemmikit
          • Kasvit, puutarha
          • Käden taidot, korjaaminen
          • Kalastus, veneily, metsästys ym.
          • Harrastukset, keräily
          • Leikit, pelit
          • Matkustaminen, matkailu
          • Ruoka ja juomat
          • Urheilu ja liikunta
          • Sukututkimus
          • Rajatieteet, mystiikka
          Elämä
          • Ihmissuhteet
          • Kauneus, kauneudenhoito
          • Muoti, tyyli, pukeutuminen
          • Terveydenhoito, lääketiede
          • Seksi, seksuaalisuus
          • Ihmiset
          • Koti, asuminen
          • Opiskelu, kasvatus
          • Uskonnot
          • Psykologia, ihmisen mieli
          Helsinki
          • Helsinki
          Trivia
          • Ennätykset
          • Erikoiset
          • Trivia
          • Radiokysymys
          • Lasten kysymykset
          • Kysy.fi
           

          Kysy.fi
          Helsingin kaupunginkirjasto
          Rautatieläisenkatu 8
          00520 Helsinki

          Päätoimittaja:
          suunnittelija Jukka Uotila
          jukka.uotila@hel.fi