Tarkenna hakutulosta
Aiheet:
Vastaajat:
Aineistotyyppi:
Omalla lounastajan kokemuksellamme voimme vastata tähän, että keittolounaalla tarkoitetaan yleensä lounasravintoloissa tarjolla olevaa kevyempää lounasvaihtoehtoa, johon usein kuuluu keiton lisäksi myös leipä, juoma ja salaatti. Keittolounas on usein myös hieman halvempi kuin muut lounasvaihtoehdot.
1.10.2019 10:08Helsingin kaupunginkirjasto
Lohturuoka tarkoittaa ruokaa, joka tuottaa psyykkistä mielihyvää ja parantaa mielialaa.
Lohturuuat ovat usein ruokia, joita olemme saaneet lapsina ja joissa näemme edelleen yhteyden alkuperäiseen lohturuuan antajaan.
Minnesotan yliopiston opiskeilijoilla tehdyssä tutkimuksessa todettiin kuitenkin, ettei lohturuoka paranna mielialla sen paremmin kuin muukaan ruoka.Tutkijat myöntävät, että tutkimus on osin puutteellinen, koska mielialan ja...3.2.2016 18:40Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
231
Vastaukset
1
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaan mukaan sanaliiton sisältävissä yhdyssanoissa käytetään yhdysmerkkiä. Jos sanaliitto on jälkiosana, tulee tulee välilyönti yhdysmerkin jälkeen. Näin ollen kirjoitetaan esim. kana- pad thai, kala- pad thai.
16.4.2018 14:03Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
601
Vastaukset
1
Ohukaisten alkuperä lienee yhtä vanha kuin jauhetun viljan käyttökin.
Sana lätty ja plätti löytyvät esimerkiksi Lönnrotin suomalais-ruotsalaisesta sankirjasta (1886-1880).
Pinattilettujen alkuperästä en löytänyt tietoa, mutta valmisruokina niitä myydään useissa maissa. Siitä päätellen pinaattiletut kuuluvat arkena ruokapöytään muuallakin kuin Suomessa.
12.4.2018 16:09Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
247
Vastaukset
1
Ruokatieto-yhdistyksen sivuilta löytyvien elintarvikehygienian perusteiden mukaan kertakäyttökäsineiden käyttö ei ole välttämätöntä. Paljain käsin työskentely edellyttää kuitenkin erityistä huolellisuutta käsien puhtauden suhteen. Ohjeista voi lukea tarkemmin alla olevasta linkistä.
Kertakäyttökäsineitä suositellaan käytettäviksi erityisesti silloin, kun käsitell...12.4.2018 13:23Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
212
Vastaukset
1
Maan asutushistorialla on suuri vaikutus. Kun Pohjois-Amerikkaan saapui Euroopasta siirtolaisia pikkuhiljaa 1500-luvulta alkaen ja yhä kiihtyvää tahtia 1600- ja 1700-luvulla, toivat he mukanaan kotimaidensa ruokakulttuuria. Myöhemmin aasialaisia vaikutteita tuli alkuun kiinalaisten ja japanilaisten tulokkaiden myötä. Etelän suunnalta oman lisänsä antaa meksikolainen keittiö ja myös Karibian alueen ruokaperinne. Unohtaa ei sovi alkuperä...2.3.2018 15:17Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1818
Vastaukset
1
Sama kysymys on esitetty Kysy kirjastonhoitalta -palvelussa.
Kirjaston tietokannasta voit etsiä tietoa kahden asiasanan yhdistelmällä, esim. Italia ja ruokakulttuuri. Eri maiden ruokakulttuuriin liittyvät teokset löytyvät hyllystä luokasta 68.25 tai 691.14 (Helsinki).
Italiassa on monia juhlapyhiin ja kirkkovuoden kiertoon liittyviä ruokaperinteitä, eri maakunnissa ja uskontokunnissa erilaisia.
Italialaisesta ruoasta on useita...24.11.2017 15:46Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
317
Vastaukset
1
Ruokien kalorit tulevat hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista. Rasvan kaloritiheys on peräti 900 kcl/100 g, kun taas hiilihydraattien ja proteiinien kaloritiheys on yli puolta pienempi.
Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat vähäkalorisimpia, koska niissä on paljon vettä ja ne ovat käytännössä rasvattomia.
Näläntunnetta aterioiden välillä helpottavat esim. napostelukasvikset, hedelmät, vähä...15.9.2017 14:13Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
759
Vastaukset
2
Useimmat syötävät levät ovat nimenomaan meressä kasvavia leviä. Raakaruokaan erikoistuneen bloggaajan mukaan Suomessa yleisimmin saatavilla olevia levälajikkeita ovat dulse, wakame, arame ja nori. Ne kaikki ovat merileviä. Myös Suomen rannikolta löytyvää rakkolevää on käytetty ravinnoksi. Levät ovat hyvin ravintopitoisia, koska niissä on runsaasti vitamiineja ja proteiinia sekä kalsiumia, rautaa, ...29.6.2017 10:18Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
425
Vastaukset
1
Jogurtti kyllä. Syöpiä tutkivan professori Mikko Salaspuron mukaan jogurtti sisältää alkoholin ja tupakan jälkeen kolmanneksi eniten asetaldehydiä. Määrät ovat pieniä, mutta aihetta tutkinut professori on huolissaan suomalaisten jogurtinkulutuksesta.
Suuontelon syövät ovat kasvaneet tasaisesti vuodesta 1980 lähtien. Tämä jyrkkä lineaarinen nousu ei selity pelkästään...16.3.2017 15:49Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
290
Vastaukset
1
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ylläpitää elintarvikkeiden koostumustietopankkia. Sivulta voi tutkia eri elintarvikkeiden sisältämia ravintoainemääriä mm. kaliumin osalta. Elintarvikkeet on aloitussivulla listattu aakkosjärjestykseen, mutta järjestystä voi muuttaa myös halutun ravintoaineen mukaiseen suuruusjärjestykseen.
20.2.2017 15:01Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
636
Vastaukset
1
Katkaravut kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa. Tällöin niiden maku ja rakenne pysyvät hyvinä.
17.2.2017 17:13Helsingin kaupunginkirjasto
Ruokatarvikkeella tarkoitettaneen elintarviketta.
Elintarvikkeet jaotellaan erilaisiin ryhmiin, kuten kasvikset, kalat, liha, maitovalmisteet, hillot, mehut, sokeri, kahvi, jne. Ks. tarkempi ryhmittely Eviran sivuilta.
Elintarvikkeiden turvallisuutta ja myyntiä säädellään elintarvikelainsäädännöllä. Osasta elintarvikkeita on annettu lisäksi tuotekohtaisia säännöksiä. Elintarvikelainsäädäntö s...23.1.2017 14:22Helsingin kaupunginkirjasto
Leipätiedotus.fi-sivulla on olemassa lista vähäsuolaisista leivistä. Haagan Leipä Oy:n grahamrouhevuoka on listan mukaan täysin suolatonta. Muissa vähäsuolaisissa leivissä suolaa on 0,4 - 1,2 %.
Suolattomalle leivälle löytyy netistä myös ohjeita. Esim. Myllyn Paras.
Täysin sokeritonta leipää en kaupan tuotteista onnistunut löytämään, vähähiilihydraattisia kylläkin....20.1.2017 13:33Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
525
Vastaukset
3
Googlesta löytämäni tiedon perusteella Herttua-salaatinkastikkeen valmistaa Lidl.
10.11.2016 16:08Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1393
Vastaukset
1
Yksi elintarvikkeiden pilaantumistapa on käyminen. Pilaantunutta elintarviketta ei ole syytä käyttää, sillä se voi aiheuttaa sairastumisen.
Vähän käyneen mehun voi kuitenkin keittää uudelleen. Sokeria lisätään noin 1-2 dl/mehulitra. Mehun annetaan kiehua muutama minuutti ja vaahto kuoritaan tarkoin pois. Käyneen hillon uudelleen keittämisestä ei löytynyt tietoa.
9.11.2016 19:32Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
332
Vastaukset
1
Kotiruokaan voi käyttää kalliita tai halpoja raaka-aineita eli jos haluaa tehdä ruokaa halvalla, kannattaa valita raaka-aineiksi esimerkiksi kauden kasviksia. Kesällä ja syksyllä luonnostakin saa ruokaa lähes ilmaiseksi tai osan kasviksista voi kasvattaa itse. Ruoan hintaan vaikuttaa usein myös se kuinka monelle henkilölle ruoka valmistetaan; yleensä isommalle joukolle valmistaminen on edullisempaa. On hyv...15.9.2016 14:47Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
488
Vastaukset
1
Markkinoilla on sekä joustavia että vähemmän joustavia fileointiveitsiä. Kalankäsittelyn ammattilaisten mukaan fileointiveitsen tulee olla joustava, jotta se kulkee hyvin ruotojen mukaan, mutta toisaalta veitsi ei myöskään saa olla liian joustava.
Lisää aiheesta voi lukea alla olevasta, varsin valaisevasta artikkelista.
14.4.2016 18:05Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
493
Vastaukset
1
Vaikea sanoa. Pitäisi varmaan kysyä häneltä itseltään. Mikään ronkeli Linkola tuskin ruoan kanssa on. Lainaus eräästä teoksesta: "En ole kiinnittänyt huomiota ruoan laatuun myöhemminkään. Jos leipä sattuu homehtumaan kaappiin, syön sen homeisena. Sieni kuin sieni kelpaa minulle, en ole saanut niistä vatsanväänteitä. Vettä olen juonut ojasta kuin ojasta." Kalastajalle maistuu...15.2.2016 22:00Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
501
Vastaukset
1
Eviran ohjeiden mukaan siipikarja tulee kypsentää täysin kypsäksi, jotta mahdolliset salmonella- ja kampylobakteerit kuolevat. Sisälämpötilan on oltava +75°C.
Riistalinnun sisälämpö on matalampi, koska näin lihan mehevyys säilyy. Myös ankalle suositellaan monessa yhteydessä matalampaa sisälämpötilaa, mutta ohje on ristiriidassa Eviran suositusten kanssa.
8.2.2016 12:58Helsingin kaupunginkirjasto
Sivut
Vastaukset (175)