Tarkenna hakutulosta
Aiheet:
Vastaajat:
Aineistotyyppi:
Katsottu
1086
Vastaukset
1
Aika vaikea sanoa, sillä uskonnotkin ovat muuttuneet aikojen saatossa, lainanneet toisiltaan ja mukautuneet ympäröivän maailman katsomuksiin.
Luultavasti erilaisten kirjoituksettomien kulttuurien piireissä eläneet ovat muuttumattomimpina säilyttäneet perimmäiset uskonnolliset näkemyksensä. Toisaalta - juuri koska niillä ei ole koskaan ollut mitään pyhiä kirjoja - niiden historiallista kehitystä ja ajoitusta on vaikea selvittää.
Nykyaikana ovat monet yrittäneet elvyttää ikivanhoja...12.4.2012 20:07Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
306
Vastaukset
1
Katsoin asiaa joiltain keskustelupalstoilta, ja löysin seuraavaa: Kahvi ja tee vaikuttavat elimistöön piristävästi ja kiihottavasti. Tästä syystä niiden juominen ei joidenkin ihmisten/ uskontojen mielestä ole hyväksyttävää tai terveellistä. Oheisista linkeistä löytyy lisää tietoa aiheesta.
http://www.uskonnonvapaus.fi/artikkelit/ruoka.html
http://coffeetea.about.com/od/culture/a/religion.htm10.3.2012 16:41Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
421
Vastaukset
1
Shintolaisuus on Japanissa tuhansien vuosien aikana syntynyt uskonto. Shinto tarkoittaa ”jumalten tietä”. Shintolaisuuden alkumuotona oli kami-kulttuuri, jonka mukaan luonnossa ja luonnonilmiöissä oli lukemattomia jumalia. Animismi, eli ajattelutapa, jonka mukaan kaikessa on henki, säilyi myös shintolaisuudessa.
Kami-kultti sai vaikutteita Kiinasta tulleesta buddhalaisuudesta, kungfutselaisuudesta ja taolaisuudesta.
Shintolaisuudella ei ole pyhää kirjaa, johon olisi koottu opinkappaleet....3.10.2011 14:02Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
516
Vastaukset
1
Tässä Ylen nettisivuilta löytyvä artikkeli aiheesta:
http://yle.fi/uutiset/muu/2005/01/shiiat_ja_sunnit_174355.html
Myös verkkotietosanakirja Wikipedia on hyvä lähde tämän tiedon äärelle:
http://fi.wikipedia.org/wiki/%C5%A0iialaisuus
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sunnalaisuus27.6.2011 00:07Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
338
Vastaukset
1
Helsingin kaupunginkirjaston toimittamat aihepaketit tarjoavat kattauksia kiinnostavista ja kysytyistä aiheista. Myös intiaaneista on tehty aihepaketti, jossa suositellaan mm. Riku Hämäläisen toimittamaa kirjaa "Pohjois-Amerikan intiaaniuskonnot: kirjoituksia perinteistä, muutoksesta ja jatkuvuudesta" (SKS 2004). Se on ensimmäinen suomalaisten tutkijoiden artikkelikokoelma intiaaniuskonnoista.
Teos HelMetissä:
http://www.helmet.fi/record=b1685749~S9*fin
Pohjois-Amerikan intiaaneja...11.4.2011 19:43Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
405
Vastaukset
1
Luultavasti on ollut useitakin uskonnollisia näkemyksiä. Ennen kristinuskon tuloa maassamme ei todennäköisesti ollut mitään kirjallista kulttuuria, joten edellytyksiä yhtenäiselle uskonnolle ja sen teologialle ei harvaan asutussa maassamme yleensä ole ollut. Monet muinaisuskon jumalatkin kai tunnetaan vain nimeltä. Mikael Agricola taisi antaa yksityiskohtaisimman kuvauksen muinaisten suomalaisten uskonnosta Psalttarin esipuheessa:
"EPeiumalat monet tesse/ muinen palueltin caucan ia lesse....7.1.2011 06:22Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
263
Vastaukset
1
Muslimit palvelevat Jumalaa (Allah). Samoin kristityt. Saatanan palvontaa on esiintynyt ja esiintyy eri kulttuureissa, myös Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa, joissa enemmistö ihmisistä tunnustaa Islaminuskoa.
Jotkut muslimit pitävät esimerkiksi Jesidismiä harjoittavia saatananpalvojina. Toisaalta monet oman uskontonsa äärilaitaa edustavat saattavat pitää kaikkia muita uskontoja tunnustavia ihmisiä väärän Jumalan palvojina ja - jos ajatusta johtaa äärimmilleen - saatananpalvojina....4.1.2011 14:13Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
362
Vastaukset
1
Oletan, että tarkoitat tässä lukumääräsuhdetta eli että kysyt, montako prosenttia maailman väestöstä on ja on ollut uskovia ja montako ateisteja. Valitettavasti kysymykseen on melko mahdoton vastata. Ensinnäkin tarkkaa tilastointia eri uskontojen kannattajista ei juurikaan ole saatavilla: korkeintaan on löydettävissä maakohtaisia arvioita joidenkin pääuskontoryhmien kannattajakunnista. Lisäksi arvioidenkin pohjana ovat useimmiten vain uskontokuntien tiedot omista jäsenistään, ja erityisesti...16.11.2010 09:35Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
675
Vastaukset
1
Olisiko amerikkalainen vieras ollut William Marrion Branham? Hyvänä puhujana tunnettu saarnaaja ja parantaja kävi tosin Suomessa vuonna 1950. Branham tuli uskoon 30-luvulla ja paransi tarinan mukaan ihmisiä kokoustilaisuuksissa mm. 1946 ja 1947. Hän matkusti Eurooppaan vuonna 1950 ja saapui Helsinkiin 14.4.1950 esiintyen Messuhallissa 7000 kuulijalle. Kuopiossa Branham vieraili muutamaa päivää myöhemmin.
http://fi.wikipedia.org/wiki/William_Marrion_Branham7.11.2010 15:36Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
365
Vastaukset
1
Itse asiassahan on keskusteltu kahdesta eri asiasta:
1) Pitäisikö laissa määritelty avioliitto ulottaa koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja?
2) Pitäisikö samaa sukupuolta olevien parien saada halutessaan jonkinlainen siunaus Suomen evankelisluterilaiselta kirkolta tai jopa aivan samanlaiset kirkkohäät kuin eri sukupuolta olevilla pareilla?
Näistä kysymyksistä ensimmäinen koskee valtioita, kun taas jälkimmäinen uskonnollisia yhdyskuntia, joten käsittelen niitä erikseen.
Tähän...6.11.2010 08:50Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
303
Vastaukset
1
Wikipedian artikkelin mukaan ‘tarikat’ (tai arabiaksi ‘Ṭarīqah’) tarkoittaa uskonnollisessa merkityksessä “tietä, polkua tai menetelmää”. Sana on turkin kieltä, ja olettavasti peräisin islaminuskoisen Osmanien (tai Ottomaanien) valtakunnan ajalta. Turkin sulttaanikuntahan – joksi Osmanien valtakuntaa myös kutsuttiin – hajosi vasta ensimmäisen maailmansodan lopussa. Käytännössä ‘tarikat’ merkitsee (tosin lähinnä Makedoniassa laajalle levinneessä sufilaisuudessa) islaminuskoista järjestöä tai...18.10.2010 11:58
Katsottu
187
Vastaukset
1
Kiitos kysymyksestä.
Mitenkäs sitä nyt määrittelisi todellisen ja luotettavan... Toisin kuin tieteellisten teorioiden kanssa, jotka on pystyttävä arvioimaan ja todentamaan tieteellisin perustein ja havainnoin, uskonasiat ovat - no, uskonasioita. Minkä toinen ihminen uskoo olevan totta, on jonkun toisen mielestä täyttä puppua ja huuhaata. Urantia-liikkeen kannattajien mielestä kirja on sekä todellinen että luotettava.
Humanistisen maailmankatsomuksen kannalta katsottuna KAIKKI uskonnot...21.9.2010 21:08
Katsottu
436
Vastaukset
1
Valitettavasti vastaus on viipynyt. Syynä siihen on varmaankin se, että kysymykseen ei ole kunnollista vastausta. Lähi-itäkään ei ole yksi yhtenäinen kulttuurialue, sielläkin on eri kansallisuuksien ja etnisten ryhmien kirjo varmasti moninkertainen verrattuna Suomeen.
Tämän lisäksi on ilmiselvää, että erilaisessa sosiaalisessa ja taloudellisessa tilanteessa elävät ihmiset samassakin ryhmässä käyttäytyvät eri tavoin. Länsimaistunut, koulutettu kaupunkilainen yläluokka suhtautuu asioihin aivan...27.8.2010 14:13Helsingin kaupunginkirjasto
Wicca on uuspakanallinen uskonto. Nimitetty myös noituudeksi. Wiccauskonnon peruspiirteitä ovat
-Positiivinen suhde luontoon
-Ihminen koetaan osana luontoa, ei ylempänä eikä alempana
-Naisten asema tasa-arvoisina tai johtavina papittarina
-Muiden uskontojen suvaitseminen
-Kaikenlaisen käännyttämisen pitäminen epäsuotavana
-Seksuaalisuus ja ruumiillisuus hyvinä ja pyhinä asioina
-Henkilökohtainen yhteys Jumaluuteen
http://www.wicca.fi/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wicca
Helmet...24.7.2010 09:47
Ortodokseja on suomessa n. 1,1 % koko väestöstä, eli n. 60 000 ihmistä.
Lähteet:
http://www.helsinginortodoksinenseurakunta.fi/www/fi/Tietopankki/TietoaSrk.php
http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_vaesto.html2.5.2010 13:10Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
453
Vastaukset
1
Pääasiallisia, nykyäänkin eläviä kirjauskontoja lienevät hindulaisuus, buddhalaisuus, jainalaisuus, sikhiläisyys, zarathustralaisuus, islam, juutalaisuus ja kristinusko.
Pyhien kirjojen 'pyhyys' perustuu mm. seuraaviin seikkoihin:
a)Kirjoituksen uskotaan olevan yliluonnollista alkuperää, vaikka ihminen on ollutkin sen välittäjä.
b)Teksti on pyritty varjelemaan niin, että se ei muuttuisi, esim. muslimille oikeastaan vain alkukielinen (arabialainen) Koraani voi olla varsinainen pyhä kirja.
c)...15.4.2010 16:05Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
175
Vastaukset
1
Ymmärrän kysymyksesi niin, että haluat saada selville eri uskontojen eettisiä peruskäsitteitä.
Esim. ns. Kultainen säänto, "Kaikki, mitä te tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille" eli the Golden rule, esiintyy hyvin monessa uskonnossa.
Siitä lisää suomeksi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kultainen_s%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6
Englanniksi voit tutustua siihen 21:ssä eri uskonnoissa
http://www.religioustolerance.org/reciproc.htm15.4.2010 08:33Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
804
Vastaukset
1
Mikään suurista maailmanuskonnoista (tai lähellä uskontoa olevista filosofisista opeista) ei taida suhtautua ehdottoman kielteisesti tappamiseen. Suurimmista esimerkiksi kuusi suurinta – kristinusko, islam, hindulaisuus, buddhalaisuus, sikhiläisyys ja juutalaisuus – kyllä kehottavat hyvän tekemiseen ja pahan välttämiseen. Uskonnollisen moraalin kulmakiviä tapaavat olla lähimmäisen rakkaus ja elämän kunnoittaminen jumalten lahjana. Monissa uskonnoissa ilmaistaan eri sanoin kristityille...15.4.2010 08:30Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
209
Vastaukset
1
Olisikohan siellä pelkästään teokratia.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Teokratia
http://en.wikipedia.org/wiki/Theocracy24.3.2010 21:58
Katsottu
277
Vastaukset
1
Hei!
Pentagrammi-sana tulee kreikan sanasta pentagrammon ja viittaa viisikantaan. Pentagrammi on viiden yhtä pitkän janan muodostama tähtimäinen kuvio, joka on vanha ja usein käytetty symboli.
Wikipediassa kerrotaan pentagrammia ympäröivästä ympyrästä seuraavaa:
"Monet uuspakanalliset ryhmät, erityisesti Wicca, käyttävät pentagrammia uskonnolllisena symbolina, jonka voidaan katsoa vastaavan kristinuskon ristiä tai juutalaisuuden Daavidin tähteä. Sen uskonnollisen symboliikan on selitetty...16.11.2009 11:06Helsingin kaupunginkirjasto
Sivut
Vastaukset (56)