Etsi
  • FI
  • SV
  • EN
  • Tietoa palvelusta
  • Rekisteröidy
  • Kirjaudu sisään
  • Palaute
  • Kysymykset
  • Aiheet
  • Kysy

Kaikki aihealueet
  • Yhteiskunta ja historia
  • Tiede
  • Tekniikka
  • Kulttuuri ja viihde
  • Harrastukset ja vapaa-aika
  • Elämä
  • Helsinki
  • Trivia
Tarkenna hakutulosta

Aiheet:

  • Luonnontieteet, luonto (104)
  • Ruoka ja juomat (104)
  • Kasvit, puutarha (12)
  • Terveydenhoito, lääketiede (11)
  • Eläimet ja lemmikit (4)
Lisää

    Avainsanat:

    • sienet (7)
    • vesi (5)
    • alkoholijuomat (4)
    • elintarvikkeet (4)
    • ruoka (4)
    Lisää

      Vastaajat:

      • Helsingin kaupunginkirjasto (80)
      • V. V. Kandestoeber (2)
      • Asseri Alakulo (1)
      • Hatti Vatti (1)

      Julkaistu:

      • 2018 (2)
      • 2017 (3)
      • 2016 (3)
      • 2015 (5)
      • 2014 (2)
      Lisää

        Aineistotyyppi:

        • text (104)
        • image (1)
        Kaloissa, esim lohissa on nahan alla ruskeeta rasvaa. Mikä on sen ravintoarvo?
        Katsottu
        64
        Vastaukset
        1
        Kaloissa, esim lohissa on nahan alla ruskeeta rasvaa. Mikä on sen ravintoarvo?
        Tumma aine on osa kalan lihaksistoa, eli arvoiltaan jotakuinkin samaa kuin muukin kalan liha. 27.3.2018 13:56Helsingin kaupunginkirjasto
        Miksi tomaatti luetaan kuuluvaksi hedelmihin?
        Katsottu
        202
        Vastaukset
        2
        Miksi tomaatti luetaan kuuluvaksi hedelmihin?
        Kasvitieteellisessä mielessä tomaatti on hedelmä. Hedelmä on kasvin elin, joka kehittyy hedelmöittyneestä emistä. Hedelmä sisältää kasvin siemenet. Appelsiinin ohella hedelmäksi luetaan mm. mustikka, vadelma ja tietyt pähkinät. Ruoanlaitossa hedelmät ja vihannekset erotellaan pitkälti sen mukaan, että käytetäänkö kasvia ensisijaisesti suolaisisten vai makeiden annosten...26.1.2018 13:56Helsingin kaupunginkirjasto
        miten kauan tuoreet metsä/sienet säilyvät käyttökelpoisina?
        Katsottu
        146
        Vastaukset
        1
        miten kauan tuoreet metsä/sienet säilyvät käyttökelpoisina?
        Pääsääntöisesti metsäsienet suositellaan vähintään esikäsiteltäviksi jo poimimispäivänä, mutta jotkin kiinteämaltoiset sienet kuten kantarellit ja suppilovahverot säilyvät ilmavasti jääkaapissa säilytettyinä muutamasta päivästä jopa viikkoon. Mitään tarkkaa aikarajaa ei kuitenkaan voi antaa, vaan sienten kunto on aina syytä varmistaa aistinvaraisesti. 25.10.2017 08:43Helsingin kaupunginkirjasto
        Onko monivärisissä porkkanoissa monipuolisemmin vitamiineja?
        Katsottu
        170
        Vastaukset
        1
        Onko monivärisissä porkkanoissa monipuolisemmin vitamiineja?
        Pahoittelut vastauksen viivästymisestä. Porkkanoiden väri kertoo niiden karotenoidipitoisuuksista. Karotenoidit ovat luonnollisia pigmenttejä, joita esiintyy kasvien viherhiukkaissa. Karotenoidit muuntuvat ihmisen elimistössä A-vitamiiniksi. Niinpä eriväristen porkkanoiden ja ainakin A-vitamiinipitoisuuksien välillä on yhteys. Karotenoideilla on myös lukuisia muita terveysvaikutuksia ja -ominaisuuksia, jotka sitten vaihtelevat erivä...30.6.2017 10:39Helsingin kaupunginkirjasto
        Onko Suomenlahdessa, Pohjanlahdessa ja järvissä syötäväksi kelpaavaa merilevää?
        Katsottu
        119
        Vastaukset
        1
        Onko Suomenlahdessa, Pohjanlahdessa ja järvissä syötäväksi kelpaavaa merilevää?
        Suomen lähivesillä ei liene muita syötäväksi kelpaavia leviä kuin rakkolevä. Itämeren rakkolevä (Fucus vesiculosus) on ravinnepitoista ja sitä on käytetty ravintona pula-aikoina. 23.3.2017 11:48Helsingin kaupunginkirjasto
        Miksi nokkoskeitto täytyy tehdä nuorista nokkosista eli miksei täysikokoisia nokkosia saa syödä?
        Katsottu
        253
        Vastaukset
        1
        Miksi nokkoskeitto täytyy tehdä nuorista nokkosista eli miksei täysikokoisia nokkosia saa syödä?
        Kirjassaan Nokkonen: herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista (2015) Katariina Vuori kirjoittaa hyödyntävänsä nokkosta koko sen kasvukauden ajan. Nokkosesta voidaan hyödyntää niin lehdet, varsi kuin juuretkin, ja esimerkiksi juurien paras keruuaika on vasta syksy tai alkukevät. Useimmiten nokkonen kuitenkin kehotetaan poimittavasti keväällä ja alkukesästä, sillä kasvi on parhaimmillaan nuorena ja tuoreena. Kes...1.9.2016 18:45Helsingin kaupunginkirjasto
        Minkälaisia olivat ensimmäiset Suomessa viljellyt perunat?
        Katsottu
        651
        Vastaukset
        3
        Minkälaisia olivat ensimmäiset Suomessa viljellyt perunat?
        Jonas Cajanuksen opinnäytetyössä vuodelta 1782 löytyy jonkin verran tietoja ensimmäisistä lajikkeista. Siinä esitellään keltaisia, valkoisia ja punaisia perunoita. Opinnäytetyön mukaan keltaisia pidettiin parhaimpina ja ne tuottivat varmimmin satoa. Kyseessä lienee varhaisperuna. Valkoiset perunat tuottivat paljon mukuloita, mutta vaativat pitkän kasvuajan. Violetinpunaiset perunat tekivät vähän mukuloita, mutta...13.8.2015 14:22Helsingin kaupunginkirjasto
        Kanttarellien kasvatus..?
        Katsottu
        688
        Vastaukset
        1
        Kanttarellien kasvatus..?
        Kantarellin eli keltavahveron kasvatus on mahdollista siinä missä useimpien muidenkin sienten. Lähdeluettelossa on muutamia aiheeseen opastavia linkkejä. Eritysiesti niistä viimeinen, ruotsalaisen sienigurun Eric Danellin tekstiin kannattaa paneutua, sillä siinä on kyse nimenomaan kantarellien kasvatuksesta. Valitettavasti en löytänyt artikkelia mistään suomennettuna, mutta tässä lyhyt tiivistelmä: 1. Kasvatetaan rihmastoa...25.2.2016 17:53Helsingin kaupunginkirjasto
        Elävien otusten myynti ruoaksi
        Katsottu
        290
        Vastaukset
        1
        Elävien otusten myynti ruoaksi
        Äyriäiset ja nilviäiset pysyvät hengissä useita päiviä, kunhan niitä säilyttää kosteassa ja viileässä. Jos säilytysolosuhteet ovat oikeat, rapujen ei ajatella niinkään kärsivän. Kalat sen sijaan tukehtuvat minuuteissa jos ne tuodaan kuivalle maalle. 1.2.2016 14:54Helsingin kaupunginkirjasto
        onko riisi vehnää
        Katsottu
        385
        Vastaukset
        2
        onko riisi vehnää
        Riisi ei ole vehnää. Kyseessä on kaksi eri kasvilajia, riisi (Oryza sativa) ja vehnä (Triticum aestivum). Katso tarkemmin esim. Wikipediasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Riisi https://fi.wikipedia.org/wiki/Vehn%C3%A4 18.11.2015 10:09Helsingin kaupunginkirjasto
        Saako hyönteisiä kerätä luonnosta?
        Katsottu
        201
        Vastaukset
        1
        Saako hyönteisiä kerätä luonnosta?
        Hyönteisiä saa lain mukaan keräillä. Myös muurahaisten munien keräily on jokamiehenoikeuksien hengessä sallittua, mutta siitä ei saa jäädä pysyviä jälkiä luontoon eli muurahaispesiä ei saa tuhota. Suomen luonnosta löytyviä syötäviä hyönteisiä on listattu esim. tässä: http://www.hs.fi/ruoka/a1403746926436 . Lisätietoa hyönteisten käytöstä ravinnoksi...28.9.2015 19:07Helsingin kaupunginkirjasto
        Vaikuttaisiko alkoholijuoma niin voimakkaasti, jos se ei sisältäisi niin paljon kaloreita?
        Katsottu
        203
        Vastaukset
        1
        Vaikuttaisiko alkoholijuoma niin voimakkaasti, jos se ei sisältäisi niin paljon kaloreita?
        Kalorimäärä ei sinällään kerro mitään alkoholijuoman vaikutuksista, sillä kalorit eivät päätä sekoita. Jossain määrin kalorimäärä ja alkoholimäärä toki ovat yhteydessä toisiinsa, sillä yksi gramma alkoholia tuottaa palaessaan seitsemän kilokaloria. Eli mitä enemmän alkoholia, sitä enemmän kaloreita. Juoman lopullinen kalorimäärä riippuu...4.5.2015 18:37Helsingin kaupunginkirjasto
        Metanolia kotiviinissä?
        Katsottu
        178
        Vastaukset
        1
        Metanolia kotiviinissä?
        Tähän kysymykseen on jo vastattu kysy.fi:ssä (8.3.2011): http://www.kysy.fi/kysymys/voiko-esim-kotiviiniin-muodostua-metanolia-jaadyttamalla-se Vastaus on että käymisen yhteydessä syntyy aina metanolia. Ratkaisevaa on se, kuinka suurista määristä on kyse. 13.4.2015 15:27Helsingin kaupunginkirjasto
        Miksi sivettikissa syö kahvipapuja?
        Katsottu
        495
        Vastaukset
        1
        Miksi sivettikissa syö kahvipapuja?
        Kopi luwak eli sivettikissakahvi kuuluu maailman kalleimpiin kahveihin. Sitä on perinteisesti tuotettu Indonesian alueella paikallisen sivettikissan musankin ulosteesta löydetyistä kahvipavuista. Musanki syö kahvipensaan marjoja sen sokerisen hedelmälihan vuoksi. Kahvipensaan marja muistuttaa kooltaan ja väriltään pientä kirsikkaa. Marjan makean hedelmälihan sisällä ovat pavut pareittein. Kahvipavut löytyvät siis syvält...15.8.2014 12:10Helsingin kaupunginkirjasto
        Voiko merivettä juoda hätätilanteessa?
        Katsottu
        1593
        Vastaukset
        1
        Voiko merivettä juoda hätätilanteessa?
        Merivesi sisältää suolaa noin 3,5 prosenttia. Itämeren suolapitoisuus on alle 1,5 prosenttia, sillä sen vesi on etupäässä murtovettä.  Juomakelpoinen vesi saisi sisältää suolaa alle 0,05 prosenttia. Siksi Itämeren pohjoisosan 0,7-prosenttista vettä ei kannata juoda sellaisenaan, ei edes Perämeren 0,3-prosenttista vettä. Veden korkea suolapitoisuus johtaa helposti kehon kuivumiseen.   Suolainen vesi...1.8.2014 10:36Helsingin kaupunginkirjasto
        Käytetäänkö esim. suppilovahverosta vain lakki, vai myös jalka?
        Katsottu
        1109
        Vastaukset
        2
        Käytetäänkö esim. suppilovahverosta vain lakki, vai myös jalka?
        Suppilovahverosta käytetään sekä lakki että jalka. 21.10.2013 09:32Helsingin kaupunginkirjasto
        missä osissa päijänteen vesi on puhtaimmillaan/eniten epäpuhdasta? Mistä kohtaa Hgin vesi otetaan?
        Katsottu
        860
        Vastaukset
        1
        missä osissa päijänteen vesi on puhtaimmillaan/eniten epäpuhdasta? Mistä kohtaa Hgin vesi otetaan?
        Pääkaupunkiseudun asukkaiden juomavedeksi Päijänteen vesi tulee 120 kilometriä pitkän tunnelin kautta. Vesi otetaan Asikkalanselältä 26 metrin syvyydeltä noin 350 metriä rannasta, josta vesi saadaan tunneliin koko vuoden viileänä (4-10 °C).  Vettä puhdistetaan vielä vesilaitoksilla saostamalla, suodattamalla ja desinfioimalla. Ympäristöhallinnon verkkosivuilta löytyy runsaasti tietoa Päij...13.3.2013 14:05Helsingin kaupunginkirjasto
        Miksi isoissa appelsiineissa on napa ja pieni "pikkuapelsiini" heti navan takana?
        Katsottu
        846
        Vastaukset
        1
        Miksi isoissa appelsiineissa on napa ja pieni "pikkuapelsiini" heti navan takana?
        Kyseessä ovat Navel- eli napa-appelsiinit. Kysymykseen ylimääräisestä hedelmästä on aikoinaan vastattu Tiede-lehdessä. Napa-appelsiinien kukassa on ylimääräinen emiö, josta sivuhedelmä syntyy. Ominaisuus on perinnöllinen. Siemenetön lajike lisääntyy sekä pistokkaista että varttamalla, nykyisin useimmiten varsisilmuista tai kloonamalla.   15.2.2013 11:42Helsingin kaupunginkirjasto
        Mitä syötäviä mukulakasveja tunnetaan?
        Katsottu
        919
        Vastaukset
        1
        Mitä syötäviä mukulakasveja tunnetaan?
        Kysymykseen lienee mahdotonta antaa tyhjentävää vastausta. Ensin pitäisi määritellä mukula. "Mukula on suomenkielisessä terminologiassa laaja käsite; mukuloiksi nimitetään monenlaisia varsissa tai juurissa esiintyviä turvonneita muodostumia. --- Ehkä tutuimpia mukuloita ovat rönsymukulat, esim. perunan mukulat, jotka nekin ovat varsimudostumia." Lisäksi pitäisi määritellä, tarkoitetaanko...11.2.2013 14:05Helsingin kaupunginkirjasto
        Pystytäänkö tryffeleitä kasvattamaan?
        Katsottu
        269
        Vastaukset
        1
        Pystytäänkö tryffeleitä kasvattamaan?
        Tryffeleitä pystytään viljelemään. Oheisesta uutisesta käy ilmi, että siinä on onnistuttu myös Suomessa. http://yle.fi/uutiset/tryffeleiden_viljely_onnistui_ensi_kertaa_suomessa/6346535 http://fi.wikipedia.org/wiki/Tryffelit16.11.2012 17:15Helsingin kaupunginkirjasto

        Sivut

        • 1
        • 2
        • 3
        • 4
        • 5
        • 6
        • seuraava
        • Vastaukset (104)
        • Luetuimmat
        • Vastaa kysymyksiin
        Vastaukset (104)
        • Luetuimmat
        • Vastaa kysymyksiin
        Yhteiskunta ja historia
        • Julkishallinto ja viranomaiset
        • Kansat, kulttuurit
        • Kirjastot
        • Lait, lainsäädäntö
        • Sota, armeija
        • Talous, yritykset, kuluttaminen
        • Työ, työelämä
        • Yhteiskunta, politiikka
        • Tilastot
        • Historia
        Tiede
        • Maantiede, maat, paikat
        • Matematiikka, mitat, suureet
        • Sää, ilmasto
        • Ympäristö, ympäristösuojelu
        • Avaruus, tähtitiede, aika
        • Filosofia
        • Fysiikka, kemia
        • Kielet, kielitiede, sanat
        • Luonnontieteet, luonto
        Tekniikka
        • Ajoneuvot, kulkuneuvot, liikenne
        • Internet, sähköposti
        • Matkapuhelimet, puhelimet
        • Rakentaminen
        • Tekniikka
        • Teollisuus
        • Tietotekniikka
        • Elektroniikka
        Kulttuuri ja viihde
        • Arkkitehtuuri
        • Elokuva, video, teatteri, tanssi
        • Kirjailijat, kirjallisuus
        • Musiikki
        • Sarjakuvat
        • Taiteet
        • TV, radio, lehdet
        • Perinteet ja tapahtumat
        Harrastukset ja vapaa-aika
        • Harrastukset, keräily
        • Leikit, pelit
        • Matkustaminen, matkailu
        • Ruoka ja juomat
        • Urheilu ja liikunta
        • Sukututkimus
        • Rajatieteet, mystiikka
        • Eläimet ja lemmikit
        • Kasvit, puutarha
        • Käden taidot, korjaaminen
        • Kalastus, veneily, metsästys ym.
        Elämä
        • Ihmissuhteet
        • Kauneus, kauneudenhoito
        • Muoti, tyyli, pukeutuminen
        • Terveydenhoito, lääketiede
        • Seksi, seksuaalisuus
        • Ihmiset
        • Koti, asuminen
        • Opiskelu, kasvatus
        • Uskonnot
        • Psykologia, ihmisen mieli
        Helsinki
        • Helsinki
        Trivia
        • Ennätykset
        • Erikoiset
        • Trivia
        • Radiokysymys
        • Lasten kysymykset
        • Kysy.fi
         

        Kysy.fi
        Verkkokirjastoyksikkö
        Helsingin kaupunginkirjasto
        Rautatieläisenkatu 8
        00520 Helsinki

        Päätoimittaja:
        suunnittelija Jukka Uotila
        jukka.uotila@hel.fi