Tarkenna hakutulosta
Aiheet:
Avainsanat:
Vastaajat:
Aineistotyyppi:
Katsottu
1304
Vastaukset
1
Suoraa ratkaisua ongelmaan ei valitettavasti löytynyt.
Kannattaisi kuitenkin yrittää pestä käsineet käyttäen hyvin mietoa ja runsasrasvaista pesuainetta, joka sekoitetaan lämpimään, 30-40 asteiseen veteen. Marseillesaippua on vanha, koettu nahanpesuaine. Marttaliiton keskustelufoorumilla suositeltiin Le chat-merkkistä saippuaa, joka sisältää lampaan villan rasvaa. Sitä pitäisi löytyä aivan tavallisen valintamyymälän hyllyltä.
Pue käsineet käteen ja pese kuin pesisit käsiäsi.
Lisää myös...18.4.2004 12:04
Ehdotan että veisit vaatteen pesulaan, jospa siellä tietäisivät. Varmaan tulisi aika kalliiksi pesettää pelkkä paita, mutta sitten täytyy miettiä, onko kuvion säilyvyys (??) sen arvoista.
Ehkä asiaa voisi kysyä myös sellaisesta firmasta tai laitoksesta, jossa opetetaan tai tehdään tekstiilien konservointia. Esim. Ammattikorkeakoulu Metropolia, Helsingin Myllypurossa.
Suomen käsityön museolla on Jyv...29.8.2020 14:28Lahja Kotka
Muuan Makasiinipojan nimimerkillä kirjoittava henkilö pohdiskelee, onko kirkkoveneet rekisteröity, sillä hänen mukaansa yli 9 m veneestä menee vero. Hän toteaa, että pisimmät kirkkoveneet ovat yli 40 m pitkiä, mihin sitten tuo tieto perustunee.
Sulkavan suursoutujen kilpailussa 2015 on Itäsavon uutisen mukaan ollut Suomen pisin mammuttikirkkovene 15,60 m.
Ehkäpä mammuttitieto johtuu siitä, että kirkkovene...31.8.2020 17:06Lahja Kotka
Katsottu
2708
Vastaukset
2
Perinteinen karhunlanka on vahvaa ja kestävää vaativiin kohteisiin. Se on yleensä tavallista ompelulankaa paksumpaa vahvaa lankaa, joka on valmistettu 100% polyesteristä. Lankarulliin on yleensä merkitty langan materiaali.
Lisätetoja: http://www.printel.fi/tiedostot/sivu392/Varhaiskasvatus_2009_Tekstiilityo_tekninentyo.pdf sivu 445.26.1.2010 12:29
Katsottu
343
Vastaukset
2
Suurin osa piipuista on valkokanervan juurta eli briaria, jota ei löydy Suomen luonnosta. Suomessa on ollut piippujenvalmistajia, joista tunnetuimmat asuivat rantasalmella. Suomalaisten puupiippujen valmistuksessa on käytetty pääsääntöisesti visakoivua, joka soveltuu piipun valmistukseen sen kovuuden vuoksi.
30.10.2019 15:16Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
224
Vastaukset
1
Kyseisen Audin korjausopasta ei kirjastoista löytynyt. Muualtakaan verkosta en kirjaa löytänyt. Sitä vastoin Audi 80 (b4) Repair Service manual 1992 löytyy maksullisena pdf-tiedostana sivulta https://www.tradebit.com/filedetail.php/193062946-audi-80-b4-repair-service-manual-1992
17.9.2019 15:55Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1117
Vastaukset
3
Tukholman kaupunginarkisto esittelee sivuillaan kaupungin kaikki historialliset käsityöläisammattikunnat. Sepänammatti (smedsämbetet) määritellään vapaasti suomentaen seuraavasti:
Nimitys "seppä" käsittää vanhastaan ne ammattiryhmät, joiden tehtäviin kuului takomalla jalostaa ja muokata metalleja. Alakohtaiset ammattinimikkeet saivat nimensä sen ammatillisen erikoistumistaidon mukaan, joka...15.5.2019 14:10V. V. Kandestoeber
Et täsmentänyt, mitä kaupunkia tarkoitat, mutta kyllä työpajoja ainakin Helsingistä löytyy sekä nuorille että varttuneemmalle väelle. Yhteystietoja näihin pajoihin saat Googlesta hakemalla aikuisten/nuorten työpajat + haluamasi kaupunki. Voit samalla kysyä, millaisia töitä verstaallla voi tehdä.
15.3.2017 17:07Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
2006
Vastaukset
3
Jane Fredlundin teoksessa Kunnosta itse huonekalusi (Kustannus-Mäkelä, 1994) on erittäin selkeät ja havainnolliset ohjeet wieniläistuolin rottinkisen istuinosaan kunnostamiseen. Teosta on Espoossa tällä hetkellä vain Viherlaakson kirjastossa, mutta saat teoksen tilaamalla Helsingistä tai Vantaalta, missä teosta on vapaana lukuisia kappaleita.
5.6.2017 13:23Helsingin kaupunginkirjasto
Ellei käytössänne ole Chromebook, kyseessä on todennäköisesti Windows-päivitys, joka on saattanut muuttaa vanhan Canonin tulostinajurin toimivuutta.
Täältä käsin on valitettavasti todella vaikea sanoa, mikä ongelman aiheuttaa, varsinkin kun emme tiedä millainen tietokone on kyseessä, ja mikä käyttöjärjestelmä on käytössä.
Etänä emme täältä kysy.fi palvelusta k...18.3.2019 13:21Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
310
Vastaukset
1
The second, Urban Workshop floor dedicated to makerspace activities will include a paper guillotine in the future, but they haven't received one yet.
Meanwhile, you can look for one in other makerspaces, such as Sello & Iso omena libraries in Espoo.
21.2.2019 11:37Helsingin kaupunginkirjasto
Ainakaan helmet-kirjastojen kulttuurihistoriaa, kansanperinnettä tai kansantapoja käsittelevässä kirjallisuudessa ei sopivan oloisia teoksia tunnu löytyvän. Vastaaja keskittyikin tutkimaan lähinnä kodinhoitoon ja kodin nikseihin keskittyviä kirjoja. Tällainen käytännön arkielämään liittyvä liinavaatteiden taittelutapa voisi periaatteessa sisältyä etenkin jonkun vanhemman kirjan neuvoihin. Niitä...18.2.2019 15:12Helsingin kaupunginkirjasto
Valokuvien retusoinnilla, englanniksi retouching, tarkoitetaan mitä tahansa kuvankäsittelyyn liittyvää, yleensä tietokoneella suoritettavaa kuvanmuokkaus, tai -parannustoimenpidettä. Tämä on aika laaja käsite, ja saattaa pitää sisällään esimerkiksi vanhojen, kärsineiden valokuvien käsittelyn paremmiksi, digivalokuvauksen jälkitöinä tehdyt toimenpiteet, komposiittivalokuvataiteen tekoprosessin ja niin...18.2.2019 11:54Helsingin kaupunginkirjasto
Lämpötalouden kannalta lienee tärkeintä, että lämpö päätyy sisälle asuntoon. Jos se tapahtuu vaatekaappien tai muiden kalusteiden kautta, ei siitä käsittääkseni ole haittaa, kun lämpö kuitenkin on jo sisätiloissa ja kaapeista se säteilee ja johtuu edelleen muualle asuntoon.
Jos tuo seinien vierustoiden lämmityskin olisi termostaatin takana, niin kaapit ja muut kalusteet saattaisivat hidastastaa...18.2.2019 21:50Leo Salminen
Niini on kuitua, jota saadaan puun nilasta. Suomessa niini tehtiin metsälehmuksesta, jonka toinen nimi onkin niinipuu. Nykyisin niintä tehdään esim. raffiapalmun lehdistä. Löysin internetistä lähteen, jossa kerrotaan niinen valmistuksesta seuraavaa:
"Keväällä tai kevätkesällä kaadetaan niinipuu, oksat karsitaan ja kuori irroitetaan pitkinä kapeina suikaleina tyvestä alkaen. Suurimmat oksatkin kuoritaan....16.2.2019 14:35Helsingin kaupunginkirjasto
Tosiaan, googlettaminen ei tuota tulosta. Sama kierrätyskeskus-ilmoitus on ainut johtolanka jonka mekin verkosta löysimme. Voisikohan kyseessä olla saksalaisvalmisteinen kone: Ag=Aktiengesellschaft (osakeyhtiö).
Lähetimme kysymyksen Suomen käsityön museoon Jyväskylään. Heilläkään ei ollut tietoa laitteesta, vastauksen mukaan: "Kyseinen ”ryijykone” ei ollut meillekään täällä museossa...31.1.2019 11:09Helsingin kaupunginkirjasto
Verrattuna TV-mainoksista tuttuun tapaan rullata lakanat rullalle taittelun etu on se, että lakanaan tulee vain tarkoitetut taitokset, ei ylimääräisiä ryppyjä. Paksussa rullassa kun sisemmät osat puristuvat ryppyyn.
Muistelen lukeneeni jostain artikkelista huomion, että tämä laskostustapa on käytössä luterilaisissa maissa. En tiedä pitääkö paikkansa.
Muokkaus:
Luin kysymyksen huolimattomasti, enk...9.1.2019 17:28Telttu Ella
Katsottu
350
Vastaukset
1
Vastaajissamme ei juuri taida olla nahkatöiden taitajia. Omaa kokemusta on revenneen nahkatakin korjaamisesta, mutta ei saumojen vahvistamisesta. Jos takki on kovin rakas tai arvokas, olisi ehkä parempi viedä se suoraan alan liikkeeseen korjattavaksi. Nahkaompelimot tekevät kyllä saumojen vahvistamistöitä.
Mikäli ihan ykköstakki ei kyseessä ole, voisi tee se itse -keinoja varovasti kokeilla. Mitenköhän teippiratkaisu pitemmän p...16.12.2018 18:56Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
431
Vastaukset
1
Eipä tunnu löytyvän Suomesta tällaista korjauspalvelua - ellei nyt joku lukijoistamme satu tietämään? Janne Koskisen Herrasmiehen päiväkirja -blogissa on haastateltu kirjansitoja Juhani Roinista, joka tuntee myös laadukkaat täytekynät hyvin. Hänen mukaansa Suomessa ei oikein ymmärretä tyylikkäiden täytekynien päälle. Roininen toteaa blogikirjoituksessa, ettei maassamme ole...29.10.2018 15:59Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1384
Vastaukset
3
Kyseessä voisi olla timpurin vasara, kulmikas sorkkavasara. Erityisesti rakennustöihin sopiva malli, jossa harjapään toinen sorkka oli ulkoreunastaan pidennetty piikiksi. Piikkiä käytettiin esimerkiksi lautarakenteiden purkamiseen, toisaalta se toimi myös vasaran "ripustuskoukkuna". Kuvien perusteella kyseisissä vanhoissa vasaroissa harjapäässä, jossa piikki on, olisi myös ura. Lähettämäsi kuvan...16.8.2018 19:19Helsingin kaupunginkirjasto
Sivut
Vastaukset (851)