Tarkenna hakutulosta
Aiheet:
Vastaajat:
Aineistotyyppi:
Rukoileminen on jumalien, henkien tai muiden korkeammiksi ajateltujen voimien puoleen kääntymistä, varsinkin siinä mielessä, että jumaluuksilta pyydetään jotain. Rukous voi olla ääneen tai mielessä lausuttu lause, mantra, riitti, kultti, seremonia, tanssi, laulu, kuva… Se voi olla spontaani tai tarkasti säädelty, yksityinen tai julkinen. Sen kautta palvotaan, etsitään neuvoa tai läsnäoloa, tunnustetaan syntejä, ilmaistaan tunteita tai ajatuksia, yritetään tavoittaa jumaluuden energiaa tai...8.10.2012 01:12Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
3529
Vastaukset
1
iGS on aiemmin antanut vastauksen, jossa selvitetään länsi- ja itäsuomalaisten geneettisiä eroavaisuuksia:
http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=9c4a907c-f362-4317-9173-dddef5f9fa20#discussion
Väestön geneettisten erojen lisäksi Itä- ja Länsi-Suomi eroavat toisistaan luonnonolosuhteiltaan, perinteisiltä elinkeinoiltaan ja murteiltaan.
Myös kansankulttuurissa on toisistaan eroavia piirteitä. Suureksi osaksi kansankulttuurin erot johtuvat siitä, mistä päin vaikutteita on...16.9.2012 19:22Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
853
Vastaukset
1
Kiitos kysymyksestä.
Kysymyksesi sisältää olettamuksen, että Jumala / jumalia on olemassa. Johon ateistit sanovat, että maailma on jo ilman jumalaa/ia, koska sitä / niitä ei ole, ja agnostikot, että todisteet juma-lan/ien olemassa olosta eivät ole vielä ihan riittäviä. Eli silloin pitäisikin kysyä, että olisiko maa-ilma parempi paikka jos jumala/ia olisi olemassa. Kysymykseen jumalan / jumalien olemassa-olon puolesta tai vastaan ei ole vielä saatu yksiselitteistä vastausta joka kelpaisi...26.8.2012 01:21
Katsottu
426
Vastaukset
1
Onhan myös monasti osoitettu, ettei jumalaa ole olemassa, eikä sillä keinoin ole siltikään saatu uskovaisia hävitetyksi maan päältä.
Voidaan väittää, että perinteillä on oma voimansa, joka saa niiden piiriin kuuluvat jatkamaan toimintaansa vaikka niiden alkuperäinen sisäinen mieli olisi kadonnut tai muuttunut.
Voidaan myös väittää, että kommunismi ei ole mikään kertakaikkinen ja yksimuotoinen asia, vaan sarja yrityksiä muotoilla yhteisomistukseen perustuva talous- ja yhteiskuntajärjestys....23.7.2012 15:22
Katsottu
1021
Vastaukset
1
Voiko ei-kristitty pelastua?
Kysymys on erittäin tärkeä ja koskettaa koko olemassaoloamme ja pelastustamme ihmisinä. Kristillisessä opetuksessa asiaa käsitellään ja kävinkin läpi joitakin lähteitä, joista listaus lopussa. Mielestäni nämä lähteet antavat aika ristiriitaisen kuvan asioista, mikä helposti saa asiaan perehtyvän ihmisen hämmentyneeksi. Edes Raamattu, jota kristityt ovat tottuneet pitämään totuuden lähteenä, ei anna täysin yksiselitteistä kuvaa asioista. Tämä ei saa silti johtaa...5.7.2012 09:17Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1910
Vastaukset
1
Arkistosta löytyi kysymys ja vastaus:
(01.03.2007) Matkatyötä tekevänä olen monesti ihmetellyt miksi kaikissa hotellihuoneissa on pöytälaatikossa Raamattu tai ainakin Uusi Testamentti ja Psalmit. Terveisin Kimmo.
Hotellien Raamatut tai Uudet testamentit ovat yleensä lahjoituksia. Ainakin kan-sainvälinen Gideon-järjestö (http://www.suomengideonit.fi/) on ottanut tehtäväk-seen levittää lahjaraamattuja sinne, missä ihmiset liikkuvat ja elävät.
Lakanat todennäköisesti ovat valkoiset, koska se...15.6.2012 16:00
Katsottu
1322
Vastaukset
1
Aika vaikea sanoa, sillä uskonnotkin ovat muuttuneet aikojen saatossa, lainanneet toisiltaan ja mukautuneet ympäröivän maailman katsomuksiin.
Luultavasti erilaisten kirjoituksettomien kulttuurien piireissä eläneet ovat muuttumattomimpina säilyttäneet perimmäiset uskonnolliset näkemyksensä. Toisaalta - juuri koska niillä ei ole koskaan ollut mitään pyhiä kirjoja - niiden historiallista kehitystä ja ajoitusta on vaikea selvittää.
Nykyaikana ovat monet yrittäneet elvyttää ikivanhoja...12.4.2012 20:07Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
378
Vastaukset
1
Katsoin asiaa joiltain keskustelupalstoilta, ja löysin seuraavaa: Kahvi ja tee vaikuttavat elimistöön piristävästi ja kiihottavasti. Tästä syystä niiden juominen ei joidenkin ihmisten/ uskontojen mielestä ole hyväksyttävää tai terveellistä. Oheisista linkeistä löytyy lisää tietoa aiheesta.
http://www.uskonnonvapaus.fi/artikkelit/ruoka.html
http://coffeetea.about.com/od/culture/a/religion.htm10.3.2012 16:41Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
382
Vastaukset
1
Nurnbergin oikeudenkäyntien jälkeen on natsirikollisia vastaan ollut kansallisia oikeudenkäyntejä Saksassa ja kaikissa Natsi-Saksan miehittämissä maissa. Tunnetuimmin tätä työtä ovat kuitenkin tehneet Israelin valtio ja esim. edesmennyt Simon Wiesenthal. Saksalainen lakimiesryhmä voisi olla totta, mutta yhtä hyvin myös kaunisteleva fiktio.
Mainitsemasi romaanin pääansio lienee, että se vakiinnutti käsityksen "Organization der Ehemaligen SS-Angehörigen"-järjestöstä edelleen toimivana ja...30.10.2011 21:12Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
503
Vastaukset
1
Shintolaisuus on Japanissa tuhansien vuosien aikana syntynyt uskonto. Shinto tarkoittaa ”jumalten tietä”. Shintolaisuuden alkumuotona oli kami-kulttuuri, jonka mukaan luonnossa ja luonnonilmiöissä oli lukemattomia jumalia. Animismi, eli ajattelutapa, jonka mukaan kaikessa on henki, säilyi myös shintolaisuudessa.
Kami-kultti sai vaikutteita Kiinasta tulleesta buddhalaisuudesta, kungfutselaisuudesta ja taolaisuudesta.
Shintolaisuudella ei ole pyhää kirjaa, johon olisi koottu opinkappaleet....3.10.2011 14:02Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
595
Vastaukset
1
Tässä Ylen nettisivuilta löytyvä artikkeli aiheesta:
http://yle.fi/uutiset/muu/2005/01/shiiat_ja_sunnit_174355.html
Myös verkkotietosanakirja Wikipedia on hyvä lähde tämän tiedon äärelle:
http://fi.wikipedia.org/wiki/%C5%A0iialaisuus
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sunnalaisuus27.6.2011 00:07Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
380
Vastaukset
1
Helsingin kaupunginkirjaston toimittamat aihepaketit tarjoavat kattauksia kiinnostavista ja kysytyistä aiheista. Myös intiaaneista on tehty aihepaketti, jossa suositellaan mm. Riku Hämäläisen toimittamaa kirjaa "Pohjois-Amerikan intiaaniuskonnot: kirjoituksia perinteistä, muutoksesta ja jatkuvuudesta" (SKS 2004). Se on ensimmäinen suomalaisten tutkijoiden artikkelikokoelma intiaaniuskonnoista.
Teos HelMetissä:
http://www.helmet.fi/record=b1685749~S9*fin
Pohjois-Amerikan intiaaneja...11.4.2011 19:43Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
502
Vastaukset
1
Luultavasti on ollut useitakin uskonnollisia näkemyksiä. Ennen kristinuskon tuloa maassamme ei todennäköisesti ollut mitään kirjallista kulttuuria, joten edellytyksiä yhtenäiselle uskonnolle ja sen teologialle ei harvaan asutussa maassamme yleensä ole ollut. Monet muinaisuskon jumalatkin kai tunnetaan vain nimeltä. Mikael Agricola taisi antaa yksityiskohtaisimman kuvauksen muinaisten suomalaisten uskonnosta Psalttarin esipuheessa:
"EPeiumalat monet tesse/ muinen palueltin caucan ia lesse....7.1.2011 06:22Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
336
Vastaukset
1
Muslimit palvelevat Jumalaa (Allah). Samoin kristityt. Saatanan palvontaa on esiintynyt ja esiintyy eri kulttuureissa, myös Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa, joissa enemmistö ihmisistä tunnustaa Islaminuskoa.
Jotkut muslimit pitävät esimerkiksi Jesidismiä harjoittavia saatananpalvojina. Toisaalta monet oman uskontonsa äärilaitaa edustavat saattavat pitää kaikkia muita uskontoja tunnustavia ihmisiä väärän Jumalan palvojina ja - jos ajatusta johtaa äärimmilleen - saatananpalvojina....4.1.2011 14:13Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
322
Vastaukset
1
Melkoisen provosoiva kysymys. Vai et kai tosissasi usko, että puolustusvoimissa pidettäisiin kaikkia nuoria islaminuskoisia tulevina terroristeina? Yhtä epäreilua olisi evätä kaikilta katolisilta papeilta toimiminen lasten parissa.
Esimerkiksi Tukholman suuri muslimiyhteisö tuomitsi Ruotsissa tapahtuneen pommi-iskun yksimielisesti.
Kaikilta pioneerikoulutukseen hakijoilta tarkistetaan muun muassa mahdollinen rikostausta, olkoon hakija hindu, muslimi, wicca tai ateisti.16.12.2010 19:25Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
471
Vastaukset
1
Oletan, että tarkoitat tässä lukumääräsuhdetta eli että kysyt, montako prosenttia maailman väestöstä on ja on ollut uskovia ja montako ateisteja. Valitettavasti kysymykseen on melko mahdoton vastata. Ensinnäkin tarkkaa tilastointia eri uskontojen kannattajista ei juurikaan ole saatavilla: korkeintaan on löydettävissä maakohtaisia arvioita joidenkin pääuskontoryhmien kannattajakunnista. Lisäksi arvioidenkin pohjana ovat useimmiten vain uskontokuntien tiedot omista jäsenistään, ja erityisesti...16.11.2010 09:35Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
899
Vastaukset
1
Olisiko amerikkalainen vieras ollut William Marrion Branham? Hyvänä puhujana tunnettu saarnaaja ja parantaja kävi tosin Suomessa vuonna 1950. Branham tuli uskoon 30-luvulla ja paransi tarinan mukaan ihmisiä kokoustilaisuuksissa mm. 1946 ja 1947. Hän matkusti Eurooppaan vuonna 1950 ja saapui Helsinkiin 14.4.1950 esiintyen Messuhallissa 7000 kuulijalle. Kuopiossa Branham vieraili muutamaa päivää myöhemmin.
http://fi.wikipedia.org/wiki/William_Marrion_Branham7.11.2010 15:36Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
472
Vastaukset
1
Itse asiassahan on keskusteltu kahdesta eri asiasta:
1) Pitäisikö laissa määritelty avioliitto ulottaa koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja?
2) Pitäisikö samaa sukupuolta olevien parien saada halutessaan jonkinlainen siunaus Suomen evankelisluterilaiselta kirkolta tai jopa aivan samanlaiset kirkkohäät kuin eri sukupuolta olevilla pareilla?
Näistä kysymyksistä ensimmäinen koskee valtioita, kun taas jälkimmäinen uskonnollisia yhdyskuntia, joten käsittelen niitä erikseen.
Tähän...6.11.2010 08:50Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
408
Vastaukset
1
Wikipedian artikkelin mukaan ‘tarikat’ (tai arabiaksi ‘Ṭarīqah’) tarkoittaa uskonnollisessa merkityksessä “tietä, polkua tai menetelmää”. Sana on turkin kieltä, ja olettavasti peräisin islaminuskoisen Osmanien (tai Ottomaanien) valtakunnan ajalta. Turkin sulttaanikuntahan – joksi Osmanien valtakuntaa myös kutsuttiin – hajosi vasta ensimmäisen maailmansodan lopussa. Käytännössä ‘tarikat’ merkitsee (tosin lähinnä Makedoniassa laajalle levinneessä sufilaisuudessa) islaminuskoista järjestöä tai...18.10.2010 11:58
Katsottu
222
Vastaukset
1
Kiitos kysymyksestä.
Mitenkäs sitä nyt määrittelisi todellisen ja luotettavan... Toisin kuin tieteellisten teorioiden kanssa, jotka on pystyttävä arvioimaan ja todentamaan tieteellisin perustein ja havainnoin, uskonasiat ovat - no, uskonasioita. Minkä toinen ihminen uskoo olevan totta, on jonkun toisen mielestä täyttä puppua ja huuhaata. Urantia-liikkeen kannattajien mielestä kirja on sekä todellinen että luotettava.
Humanistisen maailmankatsomuksen kannalta katsottuna KAIKKI uskonnot...21.9.2010 21:08
Sivut
Vastaukset (70)