Tarkenna hakutulosta
Aiheet:
Avainsanat:
Aineistotyyppi:
Katsottu
199
Vastaukset
1
Olet oikeassa, sana "terveellinen" ei ehkä ole oikea valinta tässä yhteydessä. Makeiset ovat makeisia eikä niitä ole terveellisiksi tarkoitettukaan. Eksaktia vastausta kysymykseesi en pysty antamaan, mutta jotain voidaan päätellä tähänastisista tutkimuksista, esim. Google Scolar -sivustosta löytyy useita tutkimuksia suklaan vaikutuksista. Erityisesti tummalla suklaalla, jonka kaakaopitoisuus on vähint...23.9.2019 14:41Helsingin kaupunginkirjasto
Sana on lainaa ruotsin kielen sanasta salmiak, joka puolestaan juontuu saksan kielestä. Saksan Salmiak (vanhassa kielessä myös salarmoniak tai salmoniak) tulee latinan ilmauksesta sāl Armoniācum tai sāl Armaniācum, jotka tarkoittavat sananmukaisesti ’Armenian suolaa’. Myös ammoniumsuolan latinankielinen nimi sal ammoniācum on voinut vaikuttaa sanan muotoon. Suomen kirjakielessä salmiakki on mainittu ensimmäisen kerran vuonna 1774.
23.4.2019 15:48Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
700
Vastaukset
2
Salmiakki on ammoniumkloridilla maustettua lakritsia. Käypä hoito-sivuston mukaan lakritsin sisältämä lakritsihappo kohottaa verenpainetta. Lähteistä löytyy lisää tietoa aiheesta.
21.2.2017 19:44Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
375
Vastaukset
1
Merirosvoraha on 1970-luvulta. Jukka Annalan mainiossa kirjassa Salmiakki kerrotaan tarkkaan, koska sen valmistaminen alkoi. Lappeenrantalainen makeisvalmistaja Chymos aloitti Merirosvorahan valmistuksen lokakuun viidentenä päivänä 1973. Salmiakinmakuisesta Merirosvorahasta eli Merkkarista tuli hyvin suosittu. Kokoon liittyvän tukehtumisvaaran vuoksi Chymos joutui kuitenkin poistamaan tuotteen väliaikaisesti myynnistä ja pienentämään...21.6.2016 17:23Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
359
Vastaukset
1
Jari Sillanpään mukaan hän on keksinyt salmiakkikossun http://www.uusisuomi.fi/viihde/114006-jari-sillanpaa-lehdelle-%E2%80%9Dmina-keksin-salmiakkikossun%E2%80%9D Tämän tyyppisissä kysymyksissä on kuitenkin usein monta "totuutta". Salmiakki-kirjassa ( http://salmiakki.fi/?p=469 kerrotaan keksinnön tapahtuneen ) Tanskassa.
On toki mahdollista, että moni on keksinyt jotain toisistaan tietämättä tai...22.3.2016 10:23Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
503
Vastaukset
1
Salmiakin valmistus on monille tuttu koulun kemiantuntien laboratoriokoe. Siinähän käytetään aineksina suolahappoa ja ammoniakkia jotka reagoivat keskenään muodostaen ammoniumkloridia eli salmiakkia. Jos olet tätä tuotosta sormenpäälläsi maistanut, ei se liene kovinkaan vaarallista. Nuoremmat kollegat muistelivat aina joidenkin koulukaveriensa tehneen samoin uteliaisuudesta. Puhdas suolahappo ja ammoniakki ovat sellaisenaan sy...23.10.2014 14:17Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
857
Vastaukset
1
Lähetin kysymyksesi Suomen salmiakkiyhdistykselle, josta vastattiin että vinoneliömalli on peräisin aikakaudelta, jolloin apteekkien takahuoneissa tehtiin salmiakkipastilleja. Taikinamassa leivottiin levyiksi, joista muotilla leikattiin pieniä pastilleja. Klassinen malli oli vinoneliö, jota nykyisin kutsutaan salmiakkikuvioksi. Miten juuri tähän vinoneliöön päädyttiin, ei kuitenkaan käynyt vastauksesta ilmi. Lähetin...31.10.2013 13:33Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
747
Vastaukset
1
Lähetin kysymyksesi Candykingille, mutta odotan vielä heidän vastaustaan. Tietäisivätköhän lukijamme, vieläkö näitä makeisia jossain myydään?
9.9.2013 13:20Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1789
Vastaukset
1
Ärjy-salmiakkien perään haikaillaan useissa verkkokeskusteluissa. Valitettavasti muista lähteistä niistä ei löytynyt toistaiseksi jälkeäkään. Keskustelijat ajoittavat Ärjyt juurikin 1970-80-luvun taitteeseen ja joku muistelee niitä myydyn violetissa paperipussissa, jossa luki isoilla keltaisilla kirjaimilla ÄRJY. Pastillit kuuluvat olleen niin väkeviä, että ” kieli meni tunnottomaksi useaksi tunniksi”!
Jukka Annalan kirjassa ”Salmiakki” (Nemo, 2001) mainitaan että Leafin Leijona-pastilleista...20.12.2011 00:49Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1072
Vastaukset
1
Salmiakin valmistuksesta ja ammoniumkloridin (A 510) käytöstä on laadittu tarkat säädökset. Jos epäilet pitoisuuksia, voit tietysti viedä asian tutkittavaksi.
Ammoniumkloridin myrkyllisyys on testattu koe-eläimillä seuraavasti:
D50 = 1650 mg/kg (suun kautta, rotta).
LD50 = 1300 mg/kg (suun kautta, hiiri).
LDLo = 1000 mg/kg (suun kautta, rotta).
LD50 on aineen myrkyllisyyden mittayksikkö. LD50 on annos, joka tappaa puolet koe-eläimistä kokeen aikana. LD50 on lyhenne englannin kielen...7.11.2011 19:23Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
2739
Vastaukset
1
Jukka Annalan kirjassa ”Salmiakki” kerrotaan salmiakkijauheesta: ”Rutikuiva jauhemakeinen syntyy seoksesta, jonka perustriossa esiintyvät ammoniumkloridijauhe, lakritsijauhe ja puuteri-sokeri. Elementtien annostusta muuntelemalla saadaan korostettua joko salmiakin, lakritsin tai sokerin vivahteita. Kuulostaa helpolta, mutta vain harva tekijä onnistuu hullaannuttumaan kuluttajan.”
Kirjassa kerrotaan lisäksi, että perinteisen salmiakkijauheen ammoniumkloridipitoisuutta laskettiin 1970-luvun...7.11.2011 17:53Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
7859
Vastaukset
1
Hei!
Lakritsi ja salmiakki ovat eri makeislajeja, mutta likeistä sukua keskenään.
Lakritsimakeisia valmistettiin tiettävästi jo 1600-luvun puolivälissä Pontefractin luostarissa, Yorkshiressä. Lakritsi sisältää lakritsikasvin (Glycyrrhiza glabra) juurta, sokeria, lääkehiiltä ja vehnäjauhoa. Joissakin laaduissa on myös arabikumia ja salmiakkia.
Salmiakin suolaisen maun aiheuttaa ammoniumkloridi (NH4Cl), joka on puhtaana valkoinen, vesiliukoinen ja pistävän makuinen kiteinen suola. Kun...6.6.2011 14:50Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
2209
Vastaukset
1
Kun Sotilasapteekin toiminta päättyi Tilkan lopettamisen myötä vuonna 2006, tilalle otettiin tuontivalmiste Silomat. Sen vaikuttava aine on klobutinoli, joten voisi olettaa, että Pectoraliksessakin oli samaa vaikuttaavaa ainetta. Joku vuosi sitten Silomat vedettiin kokonaan pois markkinoilta.
http://tietokannat.mil.fi/verkkopartio2006/news.php@action=show_article...15.8.2009 23:41Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
373
Vastaukset
1
Pahoittelut vastauksen viipymisestä!
Kamelit syövät lähinnä lehtiä ja silmuja, ruohokasveja sekä oksia. Se tulee toimeen heikommalla ravinnolla, kuin muut laiduntavat eläimet. Kameli saattaa syödä toisinaan myös luita kivennäisainetarpeiden tyydyttämiseksi.
Rasvakudoksesta koostuvan, ravintoa säilövän kyttyränsä ansiosta kameli pystyy elämään pitkiä aikoja vähällä ruualla ja vedellä, mutta keitaalle päästyään kameli voi juoda mahdottomat määrät vettä. Kameli voi elää 30 päivää ilman vettä...24.4.2009 18:22
Katsottu
2121
Vastaukset
1
Esitelmöit varmaankin salmiakkikarkista, siis lakritsimakeisesta, joka on maustettu kirpakan suolaiseksi ammoniumkloridilla? Nimittäin ihan pilkun tarkasti – ja kemiallisena terminä – salmiakki tarkoittaa ammoniumkloridia eli ammoniakin suolaa.
Salmiakille on omistettu kokonainen kirja.
Annala, Jukka: Salmiakki. Nemo, 2001.
Salmiakkimakeisten alkuperä on kuitenkin unohtunut jonnekin historian hämärään. Annala kirjoittaa enemmänkin ammoniumkloridin historiasta, erityisesti sen käytöstä...25.10.2008 14:59Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
6217
Vastaukset
1
Jukka Annalan kirjassa "Salmiakki" (Nemo, 2001) kerrotaan salmiakin historiasta. Makeinen, jota kutsutaan salmiakiksi on lakritsi, jota on maustettu kemiallisella salmiakilla eli ammoniumkloridilla (NH4Cl). Annala toteaa, että salmiakkia voidaan kutsua Suomen kansallismakeiseksi. Sitä saa Suomen lisäksi vain muissa Pohjoismaissa, Hollannissa, Saksan pohjoisosissa sekä Grönlannissa. Suomessa salmiakin lääkekäytöllä on pitkät...17.10.2008 22:53Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
275
Vastaukset
1
Suomessa lakritsi- ja salmiakkimakeisten väriaineena käytetään usein lääkehiiltä (E153) eli samaa ainetta, jota on hiilitableteissa. Suomessa kyseinen elintarvikelisäaine luokitellaan turvalliseksi luontaisen kaltaiseksi väriaineeksi, vaikka Yhdysvalloissa sen käyttö onkin elintarvikkeissa kielletty.
Lähteet:
Annala, Jukka: Salmiakki (Nemo, 2001)
Leppänen, Mari: Lakua! (Nemo, 2004)12.9.2008 16:25Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1883
Vastaukset
1
Jukka Annalan kirjassa Salmiakki kerrotaan mm. salmiakin historiasta. Kyseisestä kirjasta löytyy myös muutama salmiakkinen resepti. Kirjan saatavuustiedot HelMetissä: http://www.helmet.fi/search*fin?/tsalmiakki/tsalmiakki/1%2C2%2C3%2CB/frameset...8.9.2008 18:54
Katsottu
380
Vastaukset
1
Voit katsoa Leafin Sisu-sivuilta, löytyykö suosikkimakusi valikoimista http://www.suomalaistasisua.fi/index.cfm
Voit jättää myös palautetta tai kysyä kysymyksesi nettilomakkeella.9.11.2007 14:54Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
212
Vastaukset
1
Kansanterveyslaitoksen Fineli - elintarvikkeiden koostumustietopankki tuntee salmiakkipastillin osalta esimerkiksi natriumin ja suolan muttei ammoniumkloridia.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=12...6.11.2007 16:38Helsingin kaupunginkirjasto
Sivut
Vastaukset (23)