Etsi
  • FI
  • SV
  • EN
  • Tietoa palvelusta
  • Rekisteröidy
  • Kirjaudu sisään
  • Palaute
  • Kysymykset
  • Aiheet
  • Kysy

Kaikki aihealueet
  • Yhteiskunta ja historia
  • Tiede
  • Tekniikka
  • Kulttuuri ja viihde
  • Harrastukset ja vapaa-aika
  • Elämä
  • Helsinki
  • Trivia
Tarkenna hakutulosta

Aiheet:

  • Ruoka ja juomat (16)
  • Terveydenhoito, lääketiede (4)
  • Luonnontieteet, luonto (2)
  • Talous, yritykset, kuluttaminen (2)
  • Eläimet ja lemmikit (1)
Lisää

    Avainsanat:

    • salmiakki (23)
    • makeiset (13)
    • lakritsi (5)
    • juhlavuodet (1)
    • sanat (1)
    Lisää

      Vastaajat:

      • Helsingin kaupunginkirjasto (19)
      • Telttu Ella (1)

      Julkaistu:

      • 2019 (2)
      • 2017 (1)
      • 2016 (2)
      • 2014 (1)
      • 2013 (2)
      Lisää

        Aineistotyyppi:

        • text (23)
        Kumpi on terveellisempää - salmiakki vai suklaa?
        Katsottu
        199
        Vastaukset
        1
        Kumpi on terveellisempää - salmiakki vai suklaa?
        Olet oikeassa, sana "terveellinen" ei ehkä ole oikea valinta tässä yhteydessä. Makeiset ovat makeisia eikä niitä ole terveellisiksi tarkoitettukaan. Eksaktia vastausta kysymykseesi en pysty antamaan, mutta jotain voidaan päätellä tähänastisista tutkimuksista, esim. Google Scolar -sivustosta löytyy useita tutkimuksia suklaan vaikutuksista. Erityisesti tummalla suklaalla, jonka kaakaopitoisuus on vähint...23.9.2019 14:41Helsingin kaupunginkirjasto
        Mistä sana ”salmiakki” tulee?
        Katsottu
        518
        Vastaukset
        1
        Mistä sana ”salmiakki” tulee?
        Sana on lainaa ruotsin kielen sanasta salmiak, joka puolestaan juontuu saksan kielestä. Saksan Salmiak (vanhassa kielessä myös salarmoniak tai salmoniak) tulee latinan ilmauksesta sāl Armoniācum tai sāl Armaniācum, jotka tarkoittavat sananmukaisesti ’Armenian suolaa’. Myös ammoniumsuolan latinankielinen nimi sal ammoniācum on voinut vaikuttaa sanan muotoon. Suomen kirjakielessä salmiakki on mainittu ensimmäisen kerran vuonna 1774. 23.4.2019 15:48Helsingin kaupunginkirjasto
        Voiko salmiakki todella nostaa verenpainetta? Mikä siinä sen aiheuttaa?
        Katsottu
        700
        Vastaukset
        2
        Voiko salmiakki todella nostaa verenpainetta? Mikä siinä sen aiheuttaa?
        Salmiakki on ammoniumkloridilla maustettua lakritsia. Käypä hoito-sivuston mukaan lakritsin sisältämä lakritsihappo kohottaa verenpainetta. Lähteistä löytyy lisää tietoa aiheesta. 21.2.2017 19:44Helsingin kaupunginkirjasto
        Oliko merirosvoraha-salmiakkeja jo 60-luvulla, vai tulivatko ne vasta 70-luvulla?
        Katsottu
        375
        Vastaukset
        1
        Oliko merirosvoraha-salmiakkeja jo 60-luvulla, vai tulivatko ne vasta 70-luvulla?
        Merirosvoraha on 1970-luvulta. Jukka Annalan mainiossa kirjassa Salmiakki kerrotaan tarkkaan, koska sen valmistaminen alkoi.  Lappeenrantalainen makeisvalmistaja Chymos aloitti Merirosvorahan valmistuksen lokakuun viidentenä päivänä 1973. Salmiakinmakuisesta Merirosvorahasta eli Merkkarista tuli hyvin suosittu. Kokoon liittyvän tukehtumisvaaran vuoksi Chymos joutui kuitenkin poistamaan tuotteen väliaikaisesti myynnistä ja pienentämään...21.6.2016 17:23Helsingin kaupunginkirjasto
        Onko ihan totta, että todellakin salmiakkikossu olisi laulaja Jari Sillanpään keksintö?
        Katsottu
        359
        Vastaukset
        1
        Onko ihan totta, että todellakin salmiakkikossu olisi laulaja Jari Sillanpään keksintö?
        Jari Sillanpään mukaan hän on keksinyt salmiakkikossun http://www.uusisuomi.fi/viihde/114006-jari-sillanpaa-lehdelle-%E2%80%9Dmina-keksin-salmiakkikossun%E2%80%9D  Tämän tyyppisissä kysymyksissä on kuitenkin usein monta "totuutta". Salmiakki-kirjassa ( http://salmiakki.fi/?p=469 kerrotaan keksinnön tapahtuneen ) Tanskassa.  On toki mahdollista, että moni on keksinyt jotain toisistaan tietämättä tai...22.3.2016 10:23Helsingin kaupunginkirjasto
        Mun huuli on turvonnut nii johtuuko se siitä että maistoin koulussa kemiantunnilla salmiakkia ?
        Katsottu
        503
        Vastaukset
        1
        Mun huuli on turvonnut nii johtuuko se siitä että maistoin koulussa kemiantunnilla salmiakkia ?
        Salmiakin valmistus on monille tuttu koulun kemiantuntien laboratoriokoe. Siinähän käytetään aineksina suolahappoa ja ammoniakkia jotka reagoivat keskenään muodostaen ammoniumkloridia eli salmiakkia. Jos olet tätä tuotosta sormenpäälläsi maistanut, ei se liene kovinkaan vaarallista. Nuoremmat kollegat muistelivat aina joidenkin koulukaveriensa tehneen samoin uteliaisuudesta. Puhdas suolahappo ja ammoniakki ovat sellaisenaan sy...23.10.2014 14:17Helsingin kaupunginkirjasto
        Miksi apteekin salmiakkipalaset ovat juuri vinoneliön muotoisia?
        Katsottu
        857
        Vastaukset
        1
        Miksi apteekin salmiakkipalaset ovat juuri vinoneliön muotoisia?
        Lähetin kysymyksesi Suomen salmiakkiyhdistykselle, josta vastattiin että vinoneliömalli on peräisin aikakaudelta, jolloin apteekkien takahuoneissa tehtiin salmiakkipastilleja. Taikinamassa leivottiin levyiksi, joista muotilla leikattiin pieniä pastilleja. Klassinen malli oli vinoneliö, jota nykyisin kutsutaan salmiakkikuvioksi. Miten juuri tähän vinoneliöön päädyttiin, ei kuitenkaan käynyt vastauksesta ilmi. Lähetin...31.10.2013 13:33Helsingin kaupunginkirjasto
        Saako vielä jostain Enter-nimisiä salmiakkipäärynä irtokarkkeja?
        Katsottu
        747
        Vastaukset
        1
        Saako vielä jostain Enter-nimisiä salmiakkipäärynä irtokarkkeja?
        Lähetin kysymyksesi Candykingille, mutta odotan vielä heidän vastaustaan. Tietäisivätköhän lukijamme, vieläkö näitä makeisia jossain myydään? 9.9.2013 13:20Helsingin kaupunginkirjasto
        Isä on kertonut moneen otteeseen sellaisista karkeista kuin Ärjy, jotka olivat...
        Katsottu
        1789
        Vastaukset
        1
        Isä on kertonut moneen otteeseen sellaisista karkeista kuin Ärjy, jotka olivat...
        Ärjy-salmiakkien perään haikaillaan useissa verkkokeskusteluissa. Valitettavasti muista lähteistä niistä ei löytynyt toistaiseksi jälkeäkään. Keskustelijat ajoittavat Ärjyt juurikin 1970-80-luvun taitteeseen ja joku muistelee niitä myydyn violetissa paperipussissa, jossa luki isoilla keltaisilla kirjaimilla ÄRJY. Pastillit kuuluvat olleen niin väkeviä, että ” kieli meni tunnottomaksi useaksi tunniksi”! Jukka Annalan kirjassa ”Salmiakki” (Nemo, 2001) mainitaan että Leafin Leijona-pastilleista...20.12.2011 00:49Helsingin kaupunginkirjasto
        Voiko ammoniumkloridi olla sellaisenaan haitallista elimistölle erittäin...
        Katsottu
        1072
        Vastaukset
        1
        Voiko ammoniumkloridi olla sellaisenaan haitallista elimistölle erittäin...
        Salmiakin valmistuksesta ja ammoniumkloridin (A 510) käytöstä on laadittu tarkat säädökset. Jos epäilet pitoisuuksia, voit tietysti viedä asian tutkittavaksi. Ammoniumkloridin myrkyllisyys on testattu koe-eläimillä seuraavasti: D50 = 1650 mg/kg (suun kautta, rotta). LD50 = 1300 mg/kg (suun kautta, hiiri). LDLo = 1000 mg/kg (suun kautta, rotta). LD50 on aineen myrkyllisyyden mittayksikkö. LD50 on annos, joka tappaa puolet koe-eläimistä kokeen aikana. LD50 on lyhenne englannin kielen...7.11.2011 19:23Helsingin kaupunginkirjasto
        Olen kuullut että salmiakkijauhetta voi tehdä itse kotona, luin kyllä muutamia...
        Katsottu
        2739
        Vastaukset
        1
        Olen kuullut että salmiakkijauhetta voi tehdä itse kotona, luin kyllä muutamia...
        Jukka Annalan kirjassa ”Salmiakki” kerrotaan salmiakkijauheesta: ”Rutikuiva jauhemakeinen syntyy seoksesta, jonka perustriossa esiintyvät ammoniumkloridijauhe, lakritsijauhe ja puuteri-sokeri. Elementtien annostusta muuntelemalla saadaan korostettua joko salmiakin, lakritsin tai sokerin vivahteita. Kuulostaa helpolta, mutta vain harva tekijä onnistuu hullaannuttumaan kuluttajan.” Kirjassa kerrotaan lisäksi, että perinteisen salmiakkijauheen ammoniumkloridipitoisuutta laskettiin 1970-luvun...7.11.2011 17:53Helsingin kaupunginkirjasto
        Mitä eroa on lakritsilla ja salmiakilla?
        Katsottu
        7859
        Vastaukset
        1
        Mitä eroa on lakritsilla ja salmiakilla?
        Hei! Lakritsi ja salmiakki ovat eri makeislajeja, mutta likeistä sukua keskenään. Lakritsimakeisia valmistettiin tiettävästi jo 1600-luvun puolivälissä Pontefractin luostarissa, Yorkshiressä. Lakritsi sisältää lakritsikasvin (Glycyrrhiza glabra) juurta, sokeria, lääkehiiltä ja vehnäjauhoa. Joissakin laaduissa on myös arabikumia ja salmiakkia. Salmiakin suolaisen maun aiheuttaa ammoniumkloridi (NH4Cl), joka on puhtaana valkoinen, vesiliukoinen ja pistävän makuinen kiteinen suola. Kun...6.6.2011 14:50Helsingin kaupunginkirjasto
        Armeija-aikoinani (1980-luvun alussa) oli vakituislääkityksenä, kun otille...
        Katsottu
        2209
        Vastaukset
        1
        Armeija-aikoinani (1980-luvun alussa) oli vakituislääkityksenä, kun otille...
        Kun Sotilasapteekin toiminta päättyi Tilkan lopettamisen myötä vuonna 2006, tilalle otettiin tuontivalmiste Silomat. Sen vaikuttava aine on klobutinoli, joten voisi olettaa, että Pectoraliksessakin oli samaa vaikuttaavaa ainetta. Joku vuosi sitten Silomat vedettiin kokonaan pois markkinoilta. http://tietokannat.mil.fi/verkkopartio2006/news.php@action=show_article...15.8.2009 23:41Helsingin kaupunginkirjasto
        Nyt tuli jostain mieleen sellainen juttu, että tykkääkö kamelit salmiakista?
        Katsottu
        373
        Vastaukset
        1
        Nyt tuli jostain mieleen sellainen juttu, että tykkääkö kamelit salmiakista?
        Pahoittelut vastauksen viipymisestä! Kamelit syövät lähinnä lehtiä ja silmuja, ruohokasveja sekä oksia. Se tulee toimeen heikommalla ravinnolla, kuin muut laiduntavat eläimet. Kameli saattaa syödä toisinaan myös luita kivennäisainetarpeiden tyydyttämiseksi. Rasvakudoksesta koostuvan, ravintoa säilövän kyttyränsä ansiosta kameli pystyy elämään pitkiä aikoja vähällä ruualla ja vedellä, mutta keitaalle päästyään kameli voi juoda mahdottomat määrät vettä. Kameli voi elää 30 päivää ilman vettä...24.4.2009 18:22
        Minun kuuluisi tehdä esitelmä Ranskassa salmiakista, enkä ole löytänyt tietoja...
        Katsottu
        2121
        Vastaukset
        1
        Minun kuuluisi tehdä esitelmä Ranskassa salmiakista, enkä ole löytänyt tietoja...
        Esitelmöit varmaankin salmiakkikarkista, siis lakritsimakeisesta, joka on maustettu kirpakan suolaiseksi ammoniumkloridilla? Nimittäin ihan pilkun tarkasti – ja kemiallisena terminä – salmiakki tarkoittaa ammoniumkloridia eli ammoniakin suolaa. Salmiakille on omistettu kokonainen kirja. Annala, Jukka: Salmiakki. Nemo, 2001. Salmiakkimakeisten alkuperä on kuitenkin unohtunut jonnekin historian hämärään. Annala kirjoittaa enemmänkin ammoniumkloridin historiasta, erityisesti sen käytöstä...25.10.2008 14:59Helsingin kaupunginkirjasto
        Mistä johtuu, että salmiakki on herkkua vain Pohjoismaissa?
        Katsottu
        6217
        Vastaukset
        1
        Mistä johtuu, että salmiakki on herkkua vain Pohjoismaissa?
        Jukka Annalan kirjassa "Salmiakki" (Nemo, 2001) kerrotaan salmiakin historiasta. Makeinen, jota kutsutaan salmiakiksi on lakritsi, jota on maustettu kemiallisella salmiakilla eli ammoniumkloridilla (NH4Cl). Annala toteaa, että salmiakkia voidaan kutsua Suomen kansallismakeiseksi. Sitä saa Suomen lisäksi vain muissa Pohjoismaissa, Hollannissa, Saksan pohjoisosissa sekä Grönlannissa. Suomessa salmiakin lääkekäytöllä on pitkät...17.10.2008 22:53Helsingin kaupunginkirjasto
        Mikä värjää lakritsin mustaksi? Entä salmiakin?
        Katsottu
        275
        Vastaukset
        1
        Mikä värjää lakritsin mustaksi? Entä salmiakin?
        Suomessa lakritsi- ja salmiakkimakeisten väriaineena käytetään usein lääkehiiltä (E153) eli samaa ainetta, jota on hiilitableteissa. Suomessa kyseinen elintarvikelisäaine luokitellaan turvalliseksi luontaisen kaltaiseksi väriaineeksi, vaikka Yhdysvalloissa sen käyttö onkin elintarvikkeissa kielletty. Lähteet: Annala, Jukka: Salmiakki (Nemo, 2001) Leppänen, Mari: Lakua! (Nemo, 2004)12.9.2008 16:25Helsingin kaupunginkirjasto
        Mistä saisin hyviä salmiakki ja lakritsi karkki reseptejä haluaisin reseptit...
        Katsottu
        1883
        Vastaukset
        1
        Mistä saisin hyviä salmiakki ja lakritsi karkki reseptejä haluaisin reseptit...
        Jukka Annalan kirjassa Salmiakki kerrotaan mm. salmiakin historiasta. Kyseisestä kirjasta löytyy myös muutama salmiakkinen resepti. Kirjan saatavuustiedot HelMetissä: http://www.helmet.fi/search*fin?/tsalmiakki/tsalmiakki/1%2C2%2C3%2CB/frameset...8.9.2008 18:54
        Minne katosivat Sisut, jotka oli pakattu beigen värisiin laatikoihin?
        Katsottu
        380
        Vastaukset
        1
        Minne katosivat Sisut, jotka oli pakattu beigen värisiin laatikoihin?
        Voit katsoa Leafin Sisu-sivuilta, löytyykö suosikkimakusi valikoimista http://www.suomalaistasisua.fi/index.cfm Voit jättää myös palautetta tai kysyä kysymyksesi nettilomakkeella.9.11.2007 14:54Helsingin kaupunginkirjasto
        Tässä päivänä eräänä kävin kaupasta ostamassa fazerin salmiakkiaskin (siis nimi...
        Katsottu
        212
        Vastaukset
        1
        Tässä päivänä eräänä kävin kaupasta ostamassa fazerin salmiakkiaskin (siis nimi...
        Kansanterveyslaitoksen Fineli - elintarvikkeiden koostumustietopankki tuntee salmiakkipastillin osalta esimerkiksi natriumin ja suolan muttei ammoniumkloridia. http://www.fineli.fi/food.php?foodid=12...6.11.2007 16:38Helsingin kaupunginkirjasto

        Sivut

        • 1
        • 2
        • seuraava
        • Vastaukset (23)
        • Luetuimmat
        • Vastaa kysymyksiin
        Vastaukset (23)
        • Luetuimmat
        • Vastaa kysymyksiin
        Yhteiskunta ja historia
        • Julkishallinto ja viranomaiset
        • Kansat, kulttuurit
        • Kirjastot
        • Lait, lainsäädäntö
        • Sota, armeija
        • Talous, yritykset, kuluttaminen
        • Työ, työelämä
        • Yhteiskunta, politiikka
        • Tilastot
        • Historia
        Tiede
        • Avaruus, tähtitiede, aika
        • Filosofia
        • Fysiikka, kemia
        • Kielet, kielitiede, sanat
        • Luonnontieteet, luonto
        • Maantiede, maat, paikat
        • Matematiikka, mitat, suureet
        • Sää, ilmasto
        • Ympäristö, ympäristösuojelu
        Tekniikka
        • Ajoneuvot, kulkuneuvot, liikenne
        • Internet, sähköposti
        • Matkapuhelimet, puhelimet
        • Rakentaminen
        • Tekniikka
        • Teollisuus
        • Tietotekniikka
        • Elektroniikka
        Kulttuuri ja viihde
        • Sarjakuvat
        • Taiteet
        • TV, radio, lehdet
        • Perinteet ja tapahtumat
        • Arkkitehtuuri
        • Elokuva, video, teatteri, tanssi
        • Kirjailijat, kirjallisuus
        • Musiikki
        Harrastukset ja vapaa-aika
        • Harrastukset, keräily
        • Leikit, pelit
        • Matkustaminen, matkailu
        • Ruoka ja juomat
        • Urheilu ja liikunta
        • Sukututkimus
        • Rajatieteet, mystiikka
        • Eläimet ja lemmikit
        • Kasvit, puutarha
        • Käden taidot, korjaaminen
        • Kalastus, veneily, metsästys ym.
        Elämä
        • Seksi, seksuaalisuus
        • Ihmiset
        • Koti, asuminen
        • Opiskelu, kasvatus
        • Uskonnot
        • Psykologia, ihmisen mieli
        • Ihmissuhteet
        • Kauneus, kauneudenhoito
        • Muoti, tyyli, pukeutuminen
        • Terveydenhoito, lääketiede
        Helsinki
        • Helsinki
        Trivia
        • Lasten kysymykset
        • Kysy.fi
        • Ennätykset
        • Erikoiset
        • Trivia
        • Radiokysymys
         

        Kysy.fi
        Helsingin kaupunginkirjasto
        Rautatieläisenkatu 8
        00520 Helsinki

        Päätoimittaja:
        suunnittelija Jukka Uotila
        jukka.uotila@hel.fi