Tarkenna hakutulosta
Aiheet:
Avainsanat:
Aineistotyyppi:
Katsottu
406
Vastaukset
1
Ihmiskunnan olemassaoloaikana hiilidioksidimäärien vaihtelu on pysynyt (tähän asti) aika kapeissa rajoissa verrattuna siihen vaihteluun joka on tapahtunut ennen ihmistymistä.
Sivulla http://www.biocab.org/carbon_dioxide_geological_timescale.html on karkea esitys hiilidioksidimäärien vaihtelusta (vihreä viiva on lämpötila, ja sinipunaviiva on hiilidioksidin määrä, joka on kuvan skaalassa pysynyt litteänä kunnes ihminen...17.6.2019 18:19Telttu Ella
Katsottu
326
Vastaukset
1
Punajuuressa on runsaasti nitraattia, joten runsas punajuuren syöminen voi aiheuttaa päivittäisen nitraattisuositusmäärän ylittämisen. Eviran mukaan kuitenkin kasvisten hyvät ominaisuudet ovat tärkeämpiä kuin mahdollinen nitraatin liikasaaminen. Raa'an punajuuren on myös todettu aiheuttavan myrkytystapauksia ja Evira suosittelee punajuurta nautittavan vain ainoastaan kunnolla kypsennettynä.
14.11.2018 16:28Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
455
Vastaukset
1
Tatuointi on perinteisesti ollut heimotunnus, onnea tuova maaginen kuva tai sosiaalista asemaa kuvastava merkki. Kehoon tehtävät merkit ja kuviot ovat toimineet yhteisöllisyyttä vahvistavana symbolikielenä ja siirtymäriitteinä.
Suomalais-ugrilaisilla kansoilla, hanteilla ja manseilla, tatuoinnit ovat olleet nimenomaan lääkinnällisistä syistä tehtyjä ihomerkkejä. Ne olivat samoja kuvioita, joilla kansat kortistelivat k...7.4.2016 17:31Helsingin kaupunginkirjasto
En usko, että asiasta on muuta tieteellistä näyttöä kuin se, että kanakeitto on ravitsemuksellisesti terveellistä ja sopivan 'lempeää' ruokaa heikkokuntoiselle. Lämmin ruoka kohentaa oloa. Herkullinen ruoan tuoksu vaikuttaa jo psykologisesti parantavasti. Kanassa on paljon proteiinia ja vähän rasvaa. Proteiini on ihmiselle tärkeää, koska niukka proteiininsaanti heikentää...6.3.2014 11:12Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1180
Vastaukset
1
Tutkimuksissa rypsiöljy on paljastunut mainettaan paremmaksi. Sillä on jopa parempia terveysominaisuuksia kuin oliiviöljyllä, joka on rypsiöljyn suurin kilpailija. Tärkein tekijä hyvissä rasvoissa on rasvan pehmeys (tyydyttämättömien rasvahappojen määrä) suhteessa koviin rasvoihin (tyydyttyneisiin rasvahappoihin). Suhteen pitäisi olla vähintään 2 (pehmeitä) : 1 (kovia). Aiheesta on...13.9.2013 13:12Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
2153
Vastaukset
1
Olut, kohtuullisesti käytettynä, on hyväksi terveydelle. Tutkijoitten mukaan se mm. suojelee elimistöä helikobakteerilta sekä vähentää sydänkohtauksen, munuaiskivien, osteoporoosin, dementian ja kakkostyypin diabeteksen riskiä. Se myös auttaa alentamaan kolesterolia. Oluen hyvät vaikutukset johtuvat sen sisältämistä vitamiineista (B-vitamiinit) ja hivenaineista (pii), kuidusta sekä polyfenoleista. Hyv...29.7.2013 15:35Helsingin kaupunginkirjasto
Muistutan, että Kysy.fi:n vastaajat eivät ole lääketieteen ammattilaisia, mutta erilaisia artikkeleita punajuuren terveysvaikutuksista löytyy.
Punajuuri sisältää runsaasti betaiinia, joka lisää maksan entsyymien eritystä. Entsyymit neutraloivat syöpää aiheuttavia karsinogeenejä ja kuljettavat niitä pois elimistöstä. Lisäksi beetasyanidin, joka antaa punajuurelle sen punaisen värin, uskotaan...25.6.2013 14:29Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
503
Vastaukset
1
Eri ihotyypit kestävät aurinkoa eri tavoin. Lisäksi pohjoisen ja etelän maiden säteilytasoissa on eroja.
Suomalaisista noin kolmannes kuuluu ihotyyppeihin, joka joko palaa aina tai palaa helposti. Näillä ihotyypeillä ruskettuminen on olematonta tai heikkoa. Vain joka kymmenes suomalainen edustaa ihotyyppiä, joka ei pala ja ruskettuu hyvin.
Kukin ihotyyppi voi oleskella voimakkaassa auringossa suojautumatta ja ihon kärsimättä...8.5.2013 09:12Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
443
Vastaukset
1
Etsin maitosientä koskevia tieteellisiä tutkimuksia ja löysin seuraavalaisia tieteellisiä aikakauslehtiartikkeleita PubMed-tietokannasta hakusanoilla "kefir" ja "health effects". PubMed on tärkein kansainvälinen biolääketieteen viitetietokanta, joka sisältää mm. MEDLINE -viitetietokannan sekä muita biolääketieteellisten julkaisujen viitteitä.
Katso lista viitteistä ohessa.
Viitteit...19.2.2013 19:40Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
3515
Vastaukset
1
Suomen Sydänliiton sivuilla kirjoitetaan, etteivät luontaistuotteet sovi käytettäväksi Marevan-hoidon aikana. Sinun kannattaa keskustella oman lääkärisi kanssa asiasta.
Niinikään internetistä löytyvässä Jaakko Halmetojan pakurikäävän käytöstä kertovassa artikkelissa mainitaan, että pakurikääpää ei suositella käytettäväksi yhdessä veren hyytymistä estävien lääkkeiden kanssa.
Suomessa Helsingin yliopistossa on tehty väitöskirja (Kirsti Kahlos) pakurikäävän terveysvaikutuksista. Laajoja...22.11.2012 08:11Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
683
Vastaukset
1
Goji-marjoilla eli pukinpensaan marjoilla (Lycium barbarum) on pitkä historia ravintona ja lääkekasvina Aasian maissa. Ne sisältävät runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita. Goji-marjojen myynti ja markkinointi on sallittua koko EU:n alueella. Yksittäisille kuluttajille marjoista on saattanut tulla haitallisia oireita kuten ihottumaa tai huonovointisuutta. Niitä ei suositella syötävän enempää kuin pienen kourallisen tai jauheena noin teelusikallisen verran päivässä.
Goji-marjat sisältävät hiukan...22.9.2012 16:06Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
374
Vastaukset
1
Enintään kohtuullinen alkoholinkäyttö on yleisesti suositeltua terveyden kannalta. Terveyden ja viinin nauttimisen yhteyteen vaikuttavat monet muutkin seikat, kuten elämäntavat ja ruokatottumukset. Terveyden kannalta miedoin viini lienee turvallisin valinta.
Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim kertoo alkoholin terveysvaikutuksista:
”Suomalaisessa tutkimuksessa koettu terveys oli parempi vähän viiniä juoneilla mutta huonompi paljon viiniä juoneilla verrattuna henkilöihin, jotka eivät...29.4.2012 12:53Helsingin kaupunginkirjasto
Hei!
Soijan terveysvaikutuksia on tutkittu viime vuosina ahkerasti, ja tutkimuksista saatu tieto on osin ristiriitaista. Ihmeravintona soijaa ei voi pitää, mutta sen on todettu sopivan hyvin etenkin kasvissyöjille sekä painon tarkkailijoille.
Soijassa on runsaasti proteiinia, aminohappoja sekä kolesterolia alentavaa ja hermostolle tärkeää lesitiiniä. Soijasta saa kuituja, vitamiineja ja hyvää rasvaa. Soija vaikuttaa myönteisesti veren rasva-arvoihin ja ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja....27.2.2012 10:12Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
615
Vastaukset
1
Nämä kaksi käsittelyä ovat hyvin erilaisia. Ultraviolettisäteilyn on todettu tuhoavan vedestä mikrobit eli se tekee juomakelpoista vedestä, jossa muuten olisi esim. tulehduksia aiheuttavaa kolibakteeria. Menetelmän kehittämisen tavoitteena on saada puhdasta juomavettä niihin maailman osiin, joissa siitä on puute.
Ionisoitu vesi ei sen sijaan voi olla pelkkää vettä. Vedessä on oltava mineraaleja, jotta se voitaiiin alkalisoida elektrolyysin avulla. Kaupoissa myydään ionisaattoreita, joilla...14.1.2012 21:22Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1462
Vastaukset
1
Suklaan terveysvaikutukset perustuvat kaakaon sisältämiin antioksidantteihin. Kaakaossa on flavonoideja eli luonnollisia väriaineita, joilla on elimistössä tapahtuvaa haitallista rasvojen hapettumista ehkäisevä ja sen myötä mahdollisesti juuri sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevä vaikutus. Terveellistä on siis suklaa, jonka kaakaopitoisuus on suuri.
Kaakao johon ei ole lisätty sokeria lienee ihanteellinen vaihtoehto.
Suklaasta nauttiva voi vertailemalla etsiä vähiten sokeria sisältävän...4.12.2011 23:30Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
444
Vastaukset
1
En löytänyt lähteistä viitteitä siitä, että rypsiöljy muuttuisi kuumennettaessa ihmiselle vaaralliseksi. Ruoanlaiton ja elintarviketuntemuksen ammattilaiset päinvastoin kehottavat käyttämään tavallista rypsiöljyä paistamisessa, koska se kestää hyvin kuumentamista. Neutraalin makunsa ansiosta se ei peitä alleen mausteiden ja ruoan omia makuja.
Huhut rypsiöljyn "vaarallisuudesta" voivat liittyä käsitykseen sen erukahappopitoisuudesta. Haitallinen erukahappo poistettiin rypsistä ja rapsista...26.10.2011 14:48Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
843
Vastaukset
1
Tumman viinirypäleen kuori ja siemenet sisältävät runsaasti fenolisia yhdisteitä, kuten flavonoideja, jotka ovat punaviinin tunnetuin terveydelle edullinen ainesosa. Tutkimuksissa on todettu, että flavonoidit saattavat pienentää riskiä sairastua esim. sydän- ja verisuonitauteihin sekä tiettyihin syöpiin. Punaviinin flavonoidipitoisuus riippuu rypälelajikkeesta sekä siitä, miten kuoria käsitellään valmistustekniikassa.
Punaviini saa siis flavonoidinsa suoraan rypäleistä, mutta punaviini...19.9.2011 15:09Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
391
Vastaukset
1
En valitettavasti onnistunut löytämään netistä ja tietokannoista tutkimuksia dieselgeneraattorin maan kautta välittyvän värähtelyn vaikutuksista terveyteen.
Tärinän vaikutuksia terveyteen on kuitenkin tutkittu. Vaikutukset voivat olla sekä hyviä että haitallisia. Tärinä voidaan arvioida haitalliseksi tai hyödylliseksi sen voimakkuuden, tyypin ja keston mukaan. ”Hallittu”, terveyttä edistävä tärinä, jota käytetään mm. fysioterapiassa, ehkäisee esimerkiksi luukatoa ja edistää lihasten...27.5.2011 10:57Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
997
Vastaukset
1
Otaksuisin kyseisen, esim. farkkujen messinginvärisistä vetoketjuista usein sormiin tarttuvan hajun olevan peräisin vetoketjun materiaalina käytetystä metalliseoksesta: teknisesti ottaen kyseessä metallin ja ihon kosketuksessa syntyvä haju. Mukaan on toki voinut sekoittua mahdollisesti käytetyn vetoketjun öljypohjaisen voiteluaineen haju. Tiettävästi haju ei sinänsä ole allergisoiva, mutta tietyt metalliseokset voivat tunnetusti aiheuttaa allergisia reaktioita, samoin kuin metallin pinnalla...25.5.2011 00:24
Katsottu
3690
Vastaukset
1
Isoglukoosi eli maissisiirappi eli glukoosi-fruktoosisiirappi (high-fructose corn syrup = HFCS) on makeutusaine, jota valmistetaan kemiallisesti maissitärkkelyksestä (glukoosisiirappi). Osa maissitärkkeluksen glukoosista (42 tai 55 %) muunnetaan entsyymien avulla fruktoosiksi (isomerointi).
Yhdysvalloissa isoglukoosia käytetään makeutusaineena lähes kaikessa jopa hammastahnassa ja oluessa (alkoholin käyminen). Yhdysvalloissa maissintuotantoa on perinteisesti tuettu ja maissia käytetään...1.12.2010 11:16Helsingin kaupunginkirjasto
Sivut
Vastaukset (42)