Tarkenna hakutulosta
Aiheet:
Avainsanat:
Vastaajat:
Aineistotyyppi:
Polkimet eivät voi irrota polkemisen vuoksi, koska kierteet ovat niin, että ne kiristyvät polkiessa. Siis toisella puolen on toisenkätinen kierre.
Polkimia ei tarvitse vaihtaa, jos ne toimivat. Jos ne jumiutuvat tai taittuvat niin etteivät enää pyöri tasaisesti, niin sitten pitää vaihtaa.Tai jos ulkonäkösyistä haluaa vaihtaa. Tai haluaa vaihtaa tavalliset lukkopolkimiksi tai päinvastoin.
21.4.2020 13:39Köpi K
Katsottu
764
Vastaukset
5
Tähän kysymykseen olemme vastanneet ennenkin. Liitän Lähteitä ja lisätietoja -kenttään linkkejä vanhoihin vastauksiin.
2.12.2018 23:19Helsingin kaupunginkirjasto
Moi! Kokeneet maantiekilpailupyöräilijätkin sanoivat että oikea satulan korkeus on kun poljin on alimmassa asennossa ja jalka suorana. Paras teho jalkojen lihaksista skabaan. Missä se maapallon pnta on, sillä ei ole mitään merkitystä. Kyllä se boltsi siellä pysyy jaloilla pitämättä.
14.8.2018 15:15Eero Penttinen
Katsottu
239
Vastaukset
1
Suurin osa vastaajistamme on kesälomilla näin heinäkuussa, eikä joukossamme erityistä tekniikan tuntemusta muutenkaan taida olla. Polkupyörän rakentaminen kiihtyvyyden ehdoilla tuntuu kyllä vähän erikoiselta. Yleensä muut ominaisuudet lienevät merkittävämpiä, onhan pyörä kulkuväline jolla saatetaan polkea pitkiäkin matkoja.
Periaatteessa takarenkaan vaihtaminen halkaisijaltaan pienempä...19.7.2018 14:50Helsingin kaupunginkirjasto
Oheisella videolla näytetään miten ketjut lyhennetään ja vaihdetaan. Toivottavasti siitä on apua. Sarjassa on myös muita pyörän huoltovideoita.
24.11.2017 16:14Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
666
Vastaukset
1
Ensimmäinset tiedot polkupyöristä Suomessa ovat 1860-luvun lopulta. Lehdet olivat uutuudesta alkuaan kiinnostuneita, mutta seuraavalla vuosikymmenellä asiasta näyttääkin vallinneen lähes täydellinen hiljaisuus. Vuosisadan kahtena viimeisenä vuosikymmenenä alkoi varsinainen innostus ja ruvettiin myös järjestämään kilpailuja. Vuonna 1895 Uudenmaan läänin kuvernööri määr...13.6.2017 13:07Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
492
Vastaukset
1
Peräkoukussa tai auton katolla kuljetettava polkupyörä ei vaikuta auton nopeusrajoituksiin. Polttoaineen kulutusta pyörän kuljettaminen kattoon asennettavassa telineessä lisää. Tekniikan maailman testissä kahden polkupyörän kuljettaminen auton katolla lisäsi kulutusta 100 km/h nopeudella kaksi litraa sadalla kilometrillä. Auton perässä kuljetettuina kulutus lisääntyi vastaavalla nopeudella litran verran.
29.5.2017 10:03Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
548
Vastaukset
1
Pyörätiellä nopeusrajoitus on periaatteessa sama kuin vieressä kulkevalla ajoradalla. Tiehallinnon kevyen liikenteen suunnitteluoppaan mukaan pyöräteiden geometria on suunniteltu enimmillään (suorat osuudet) nopeuden 30 km/h mukaan. Pyörällä voi tietysti ajaa nopeusrajoituksen rajoissa niin lujaa kuin jaksaa, mutta aina vauhti pitää sovittaa tilanteen ja muiden väylän käyttäjien mukaan.
Barbara Buatois yritt...4.5.2017 09:36Helsingin kaupunginkirjasto
Tietoa polkupyörän vaihteiden vaihtamisesta löytyy mm. täältä:
http://www.polkupyoraily.net/wiki/Vaihteiden_vaihtaminen
18.4.2017 15:11Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
4082
Vastaukset
4
Jos oikein laskin, niin 120km/h vastaa 27" rengaskoolla suunnilleen pyörimisnopeutta 900rpm, joka on samaa suuruusluokkaa, kuin vanhan pesukoneen linkousnopeus. Ihan arvailuksihan tämä nyt menee, mutta voisin kuvitella, että Alppiteillä huomattavasti ennen laakereita fillarista kärähtävät jarrupalat. (Serpentiiniteiden mutkissa taitavakin kuski joutunee kuitenkin yhtenään jarruttelemaan.)
6.4.2017 07:24Hessu Höpö
Valitettavasti en löytänyt vastausta ongelmaasi, jos et halua viedä pyörää asiantuntevaan pyörähuoltoon, voisit kysyä neuvoja esimerkiksi Fillari-lehden keskustelufoorumilta.
28.3.2017 13:53Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
214
Vastaukset
1
Taitaa riippua enemmän tekijän taidoista kuin pyörästä, mutta takarenkaan sudittamisessa tarvitsee hieman keventää painoa takana (siis nojata eteen) ja pyörittää takarengasta nopeasti, mikä onnistuu parhaiten sopivalla vaihteella. Maastopyörässä on yleensä useampia vaihteita mistä valita kuin napavaihteisessa, joten sellaisella oikean välityksen löytäminen on helpompaa.
7.2.2017 08:31Köpi K
Katsottu
769
Vastaukset
1
Takanavassa on mekanismi (vapaaratas), joka sallii renkaan pyöriä vaikkei poljettaisikaan. Se toimii vain toiseen suuntaan, eli jos rengas asennettaisiin väärinpäin (hammasratas ja ketjut vasemmalle puolen), pyörällä voisi ajaa vain taaksepäin. Jotta ei tarvitsisi valmistaa kahta erilaista takanapaa (oikealle ja vasemmalle puolen), alan valmistajat ovat päättäneet/sopineet, että tehdään vain oikeanpuoleisia napoja. Oikea...21.11.2016 10:08Köpi K
Katsottu
350
Vastaukset
1
Todennäköisesti niihin voi lukita polkupyörän. Nykyisin markkinoilla on monenlaisia, muotoilultaan varsin yksinkertaisiakin pyörätelineitä tai -tolppia, joihin pyörä on helppo kytkeä rungostaan esimerkiksi U-lukolla. Perinteinen telinemalli, jossa pyörä pysyy pystyssä etupyöränsä varassa, ei ole niin toimiva runkolukitukseen.
Valokuvan malli muistuttaa vähän tätä Octobus-telinett...3.9.2016 15:39Helsingin kaupunginkirjasto
Teoksessa Polkupyöräkirja : polkupyörän huolto- ja korjausopas : mukana Shimano, Sram ja Campagnolo / Mark Storey käsitellään aihetta. Kirjassa kerrotaan muun muassa seuraavaa:
”Yleisin ongelma ketjuissa kulumisen lisäksi on jäykkä nivel. Se ilmenee usein pienenä hidastuksena, kun nivel menee ohjainpyörän läpi, ja voi aiheuttaa ketjun hyppäämisen isolla välityksellä ajettaessa. Jäykkä...4.7.2016 16:58Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
829
Vastaukset
2
Keskustelin myös vanhoihin polkupyöriin perehtyneen henkilön kanssa. Jos oikein ymmärsin rautaputken muhvi syntyy putken päähän muotin mukaiseksi, kun putkivalulaite keskipakovalussa kovalla vauhdilla tekee putken, jossa siis muhvi on saumattomasti kiinni.
Muhvi peittää näin liitoksen.
Periaate on sama kuin viemäriputkienkin teossa.
1.7.2016 11:23Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
401
Vastaukset
1
Mainio kuvallinen teos pyörien nimikilvistä eli merkeistä on Suomalaisia polkupyörämerkkejä, toim. Kalevi Lepo. Kunkin merkin kohdalle on merkitty merkin omistaja,valmistaja, paikkakunta ja ajankohta jolloin merkkiä tuotettiin. Kuvia itse pyöristä kirjassa ei ole.
Kirjassa kerrotaan muun muassa seuraavaa:
”Samaan aikaan valmistettujen, koottujen ja myytyjen merkkien määrä lienee ollut suurimmillaan 1930-luvun lopulla. Py...28.6.2016 15:32Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1231
Vastaukset
1
Uusi ketju ei paljon maksa, mutta jos asian harrastuksesta haluaa vanhan ketjun kunnostaa, niin sitruuna/fosforihappokylpy päivän pari auttaa (ks. linkki) ja sen jälkeen huolellinen öljyäminen (esim lämpimään öljyyn upottamalla) niin että öljyä varmasti menee joka väliin. Happoja saa apteekeista, maatalouskaupoista tai Motonetistä (kauppanimi Annitrol). Huomattavasti helpompaa ja ehkä halvempaakin on ostaa uusi ketju...23.5.2016 15:02Köpi K
Pääsääntö on, että pyöräilijä väistää autoa, paitsi silloin jos 1) auto tulee kärkikolmion takaa tai 2) ajoneuvon kuljettaja on kääntymässä risteyksessä, jolloin hänen on väistettävä risteävää tietä ylittävää pyöräilijää. Kuvassa ei ole kyse kummastakaan tapauksesta, joten pyöräilijän on väistettäv...31.3.2015 15:13Helsingin kaupunginkirjasto
Itse laittaisin takarenkaaseen, koska jarrutan takarenkaalla ja nastarengas estäisi renkaan sutimisen jarruttaessa. Jos käytät enemmän etujarrua, nastarenkaan voisi laittaa eteenkin.
10.3.2015 18:06Helsingin kaupunginkirjasto
Sivut
Vastaukset (82)