Tarkenna hakutulosta
Aiheet:
Avainsanat:
Vastaajat:
Aineistotyyppi:
Katsottu
628
Vastaukset
1
Kaksikielisessä kunnassa asuu sekä suomen- että ruotsinkielisiä asukkaita. Kielelliseen vähemmistöön
kuuluu vähintään kahdeksan prosenttia asukkaista tai vähintään 3 000 asukasta.
Kunta on yksikielinen, jos vähemmistöön kuuluu alle 3 000 asukasta tai alle kuusi prosenttia asukkaista.
Suomessa on kaksi kansalliskieltä: suomi ja ruotsi. Kielilaki takaa jokaiselle oikeuden käyttää omaa...12.9.2013 10:01Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1555
Vastaukset
1
Kanadan ja Suomen lisäksi tulee mieleen ainakin Belgia (hollanti-ranska-saksa) ja Sveitsi (saksa-ranska-retomaani-italia), mutta koska pohjoisella pallonpuoliskolla on suurin osa maapallon maista, niin lukuisia muitakin on, mm. Afrikan entiset siirtomaat, joista monessa ex-isännän kieli on edelleen virallinen kieli, esim Tsad (ranska-arabia).
Kukin (itsenäinen) maa itse päättää viralliset kielensä. Yleensä se tarkoittaa, että lait,...12.3.2013 13:02Köpi K
Katsottu
790
Vastaukset
1
Olet oikeassa, vanhempien tulisi nykykäsityksen mukaan puhua lapsilleen aina omaa äidinkieltään. Näin Opetushallituksen suosituksen mukaan myös silloin, kun vanhemman puhuma kieli on marginaalinen.
Mikäli lapselle puhutaan puutteellista kieltä, hän ei opi sitä kunnolla. Lisäksi juurikin tunneilmaisu luonnistuu parhaiten omalla äidinkielellä. On kuitenkin tarpeen huomioida, että Suomessa asuu runsaasti aidosti kaksikielisiä henkilöitä, joilla itsellään on ollut kotikielenään sekä suomi että...15.12.2011 10:54Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1259
Vastaukset
1
Samaa meiltä on kysytty aikaisemminkin. Kopioin tähän vanhan vastauksen:
Hain tietoa eri lähteistä, mm. Tilastokeskuksen julkaisemista tilastoista ja kirjallisuus- ja artikkelitietokannoista. Tiedonhaun tulos oli se, että laskelmia kaksikielisyyden kustannuksista ei ole tehty.
Kaikille avoin tilastotiedon palvelukeskus on Tilastokirjasto. Voit tiedustella asiaa vielä heiltä, tässä linkki yhteystietoihin:
http://www.stat.fi/org/yhteystiedot/index.html9.9.2011 12:43Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
286
Vastaukset
1
Kaksikielisyyttä on eri näkökulmista tutkittu niin runsaasti että tässä ei ole mahdollista laatia minkäänlaista kirjallisuusluetteloa. Sellaisen voi saada esim. seuraavista kotimaisista lähteistä:
Helmet-tiedosto
http://www.helmet.fi/
Fennica-tiedosto
https://fennica.linneanet.fi/ , jossa hakutyypiksi voi ottaa esim. asiasanan KAKSIKIELISYYS
Arto-tiedosto (sisältää enimmäkseen artikkeleita)
https://arto.linneanet.fi/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?LANGUAGE=Finnish...31.8.2010 23:02Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
1910
Vastaukset
1
Ruotsin kielen asema Suomessa on säädetty Suomen perustuslaissa, joka määrää kansalliskieliksi suomen ja ruotsin. Perustuslaki takaa oikeuden käyttää ruotsia viranomaisten kanssa asioitaessa. Jos niin siihen haluttaisiin saada muutosta, täytyisi muuttaa perustuslakia, mikä vaatisi eduskunnassa määräenemmistön muutoksen taakse. Pelkkä enemmistö ei siis riittäisi.
Ruotsin kielen asemaa Suomessa on perusteltu historiallisilla syillä, koska ruotsia on puhuttu Suomessa satoja vuosia....29.10.2009 19:45
Katsottu
3265
Vastaukset
1
Tästä asiasta on mahdoton antaa tarkkaa tilastotietoa, sillä väestötietojärjestelmään kirjataan vain yksi kieli henkilön äidinkieleksi.
Sen verran sain kuitenkin selville, että tätä nykyä Suomessa on noin 42 000 kaksikielistä kotitaloutta. Perheistä, joissa toinen vanhemmista puhuu suomea ja toinen ruotsia, miltei 70 prosenttia lapsista on merkitty väestötietojärjestelmään ruotsinkielisiksi.
Otin yhteyttä suomenruotsalaisia edustavaan ja tietoja suomenruotsalaisista välittävään...25.6.2009 00:13Helsingin kaupunginkirjasto
Vastaukset (7)