Tarkenna hakutulosta
Aiheet:
Vastaajat:
Katsottu
178
Vastaukset
1
Maitohappobakteerit. Niitä on luontaisesti maidossa eikä pastörointi tuhoa ihan kaikkia, joten ajan (ja varsinkin lämmön) myötä ne alkavat lisääntyä kunnes jossain vaiheessa niitä on niin paljon, että maidon katsotaan happaneen. UHT-käsittely, kestomaidossa, tappaa käytännössä kaikki bakteerit ja siksi UHT-maito säilyy (avaamattomana) vaikka huoneenlämmössä. Avattuun UHT-maitopurkkiin p...18.4.2020 11:00Köpi K
Katsottu
220
Vastaukset
1
Sini- eli syanobakteerit sitovat hiiltä fotosynteesissä. Niiden lisäksi on purppurabakteereja, jotka sitovat hiiltä kemosynteesissä. Jälkimmäinen on yhteyttämistä joka hapettaa epäorgaanisia yhdisteitä orgaanisten sijaan.
Tieto hiilen sidonnasta ei oikein löydy suomenkielisiltä wikipedian sivuilta, mutta tuo ensimmäinen liitelinkki englanninkieliseen kuvaukseen kertoo. Siellä sanotaan lyhyesti myös että on...3.3.2020 14:53Telttu Ella
Katsottu
135
Vastaukset
1
Giulia Enders mainitsee Suoliston salaisuus -kirjassaan, että suoliston tutkimus on käynnistynyt kunnolla vasta viime vuosina. Vasta vuodesta 2007 lähtien suolistobakteereista on koottu karttaa. Endersin mukaan suolistomme mikrobiota painaa jopa kaksi kiloa ja sisältää noin sata miljoonaa bakteeria. Eri bakteereilla on oma tehtävänsä. Suolistobakteerien tutkimusta vaikeuttaa se, että omasta ympäristöstään poistettuna ne eiv...28.12.2018 12:00Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
175
Vastaukset
1
Kaikki erityyppiset taudinaiheuttajat voivat sairastuttaa vakavasti, mutta jotkut niiden aiheuttamista sairauksista ovat helpommin parannettavissa. Esimerkiksi tavallinen nuhakuume, joka lienee yleisin virustauti, paranee yleensä levolla, mutta ebola-verenvuotokuume tappaa viruksen kantajan hyvin usein. Virus- ja bakteeritauteja on useita erilaisia ja onkin aika hankalaa asettaa niitä kokonaisena ryhmänä jonkinlaiseen yleiseen järjestykseen parannettavuuden perusteella...18.12.2018 20:06Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
356
Vastaukset
2
Ulosteista, sekä ihmisten, että eläinten, olemme aikojen kuluessa saaneet monenlaisia kysymyksiä. Esimerkiksi tällainen vanhempi tapaus sivuaa tätä kysymystä: http://www.kysy.fi/kysymys/kinastelimme-ystavani-kanssa-ulosteen-ominaishajusta
Ulosteen ominaishaju on pääosin peräisin rikkipitoisista yhdisteistä. Hajua aiheuttavat myös mikrobien metaboliitit eli proteiinien hajoamistuotteet, kuten indoli, skatoli ja haihtuvat...21.3.2018 13:57Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
643
Vastaukset
3
Sekä kolikoissa että seteleissä on tutkitusti bakteereja. Kolikoiden valmistuksessa käytetään kuitenkin metalleilla, joilla on antimikrobisia ominaisuuksia, esimerkiksi kupari, nikkeli ja hopea tappavat bakteereita. Seteleiden taas sanotaan olevan oivallinen kasvualusta bakteereille. Tarkempia vertailuja en löytänyt.
10.7.2017 17:24Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
238
Vastaukset
1
Kysyjä viittaa uutisiin, joissa infektio on peräisin turistimatkoilta. Erityisesti joissakin Aasian maissa käytetään antibiootteja surutta yhteen sun toiseen vaivaan ja siellä sairastuva ja hoitoa saava turisti voi tuoda mukanaan hankalasti hoidettavan bakteerin. Superbakteeri voi joskus tarttua huonon hygienian takia myös juomavedestä tai ympäristöstä.
Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja saattaa kulkeutua Suomeen...9.5.2017 20:29Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
199
Vastaukset
1
Maailmassa on noin 5 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 mikrobia, etupäässä bakteereja. Ne eivät ole "aina samoja" vaan ne on jaettu systemaattisesti luokkiin. Näiden luokkien nimet saattavat toistua, esimerkiksi basillit tai spirokeetat, mutta ne sisältävät erilaisia bakteereja, joilla on jokin käytettyyn taksonomiaan oikeuttava yhteinen piirre.
27.3.2017 14:40Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
730
Vastaukset
3
Flunssavirus voi levitä mm. käsien kautta ja ilmateitse pisaratartuntana, mutta siitä lisääkö sähkötupakka tartuntariskiä, en löytänyt tietoja.
15.12.2015 13:17Helsingin kaupunginkirjasto
Vaikka evoluution muutokset tapahtunevat paremminkin vuosimiljoonissa kuin -kymmenissä, japanilaistutkijat ovat löytäneet pullonkierrätyslaitoksen ulkopuolelta bakteereja, jotka kykenevät tuottamaan PET-muovia pilkkovaa entsyymiä. Bakteeri siis kykenee käyttämään muovia energialähteenään. Alustavien tutkimusten perusteella tutkijat pitävät mahdollisena, että bakteerit ovat kehittäneet PET-muovia hajottavan...27.9.2016 09:10Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
205
Vastaukset
1
Kuolleet bakteerit eivät aiheuta tauteja, sillä kuolleet bakteerit eivät pysty jakautumaan eli lisääntymään. Duodecim Terveyskirjastossa kerrotaan, että infektioiden leviämiseen vaikuttavat monet eri tekijät, mutta keskeistä on mm. se miten kauan mikrobi säilyy elävänä ja tartuttavana, sekä miten pieni määrä mikrobeja riittää käynnistämään infektion.
Ruoan kypsent...26.9.2016 16:20Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
245
Vastaukset
1
Aikaisempi kysymys oli seuraava: "Kuinka nopeasti tavalliset bakteerit ja virukset kuolevat sisätiloissa kuivilta puhtailta pinnoilta?" Vastauksessa kerrottiin bakteerien ja virusten hyvin vaihtelevasta elinajasta. Mitenkähän tätä voisi täydentää. Bakteerien kirjo on valtava: eri bakteerilajeja, hyödyllisiä ja haitallisia, tunnetaan kymmeniätuhansia. Ne ovat erittäin sitkeitä ja kykenevät elämää...1.5.2016 11:28Helsingin kaupunginkirjasto
Kuinka nopeasti tavalliset bakteerit ja virukset kuolevat sisätiloissa kuivilta puhtailta pinnoilta?
Katsottu
464
Vastaukset
1
Aihetta on käsitelty aiemminkin Kysy.fissä ja kävimme jopa Ylen aikaisen radiolähetyksessä kertomassa asiasta. Kannattaa käydä lukemassa ja kuuntelemassa:
http://www.kysy.fi/kysymys/kuinka-kauan-virukset-ja-bakteerit-sailyvat-kirjojen-ja-lehtien-sivuilla-enta-kannykan
Virukset voivat säilyä hengissä kuolleilla pinnoilla kuten kirjojen ja lehtien sivuilla olosuhteista riippuen muutamasta tunnista useisiin vuorokausiin. Esimerkiksi...1.4.2016 15:42Helsingin kaupunginkirjasto
Eivät sinänsä, korkeintaan tekevät ne lisääntymiskyvyttömiksi bakteerien geenejä muuntelemalla, mutta mikroaallot lämmittävät ruuan ja lämpö tappaa bakteereja. Jotkut bakteerit kestävät paremmin lämpöä ja bakteerien itiöt saattavat selvitä lämmössäkin. Lämpö voi myös mikroaaltouunissa jakautua epätasaisesti, joten joissakin osissa ruokaa bakteerit saattavat...10.6.2015 13:01Köpi K
Katsottu
3019
Vastaukset
1
Uudelleen lämmitettävän ruoan turvallisuudessa keskeistä on, että ruoka on valmistamisen jälkeen jäähdytetty nopeasti ja säilytetty sen jälkeen riittävän viileässä. Jos ruoan lämpötila on 8–60 asteen välillä, pilaantuminen tapahtuu melko nopeasti. Kaikkein kiivaimmin bakteerit lisääntyvät 20–40 asteessa. Huoneenlämmössä säilytetty ruoka saattaa pilaantua...22.5.2015 14:15Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
5752
Vastaukset
4
Hei!
Bakteerit ja muut taudinaiheuttajat kuolevat korkeissa pesulämpötiloissa eli käytännössä 60- 95 asteen lämpötiloissa. Jos haluaa varmasti puhdasta, kannattaa käyttää 95 asteen pesulämpötilaa. Tällöin kaiken voisi periaatteessa pestä samassa pesussa. Toinen näkökohta on se, onko kaikissa tilanteissa tarpeen tuhota kaikki bakteerit täysin. Valtaosa bakteereista kun on vaarattomia. Liiallisen hygienian on todettu olevan yhteydessä allergioiden ja astman lisääntymiseen. Jos perheessä...7.1.2013 23:10Helsingin kaupunginkirjasto
Desinfioinnilla tarkoitetaan mikrobien tappamista kemiallisesti.
Eri desinfiointiaineryhmät tekevät mikrobit toimintakyvyttömiksi hieman eri tavoin. Esimerkiksi etanoli liuottaa bakteerin solukalvon rasvat. Se myös tuhoaa proteiinit, jonka vuoksi se toimii myös viruksia vastaan.
Glutaraldehydi puolestaan tekee solun pintakerroksesta läpäisemättömän, jolloin solu kuolee nälkään.
Joidenkin desinfioimiseen käytett...5.2.2015 15:09Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
702
Vastaukset
1
Elinkautistuomion saanut Vilho Huovinen istui tuomiostaan 25 vuotta 2 kuukautta ja 26 päivää. Presidentti Kekkonen armahti hänet vuonna 1969. Nykyiseltä hovioikeuskaudelta pisin istuttu jakso on ollut 22 -vuotta. Keskimäärin nämä elinkautisvangit istuivat vankilassa 14 vuotta 3 kuukautta ja 23 päivää.
Jorma ja Leena-Maija Palo kirjoittivat Huovisen elämänvaiheista teoksen Selli 21.
8.10.2014 14:46Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
321
Vastaukset
1
Eri bakteerilajeja tunnetaan kymmeniätuhansia ja niitä on lähes kaikkialla. Ihmisessä on noin 1000 - 1200 eri bakteerilajia, mutta yhteisesti kaikilla ihmisillä on samoja bakteerilajeja vain 160 lajia. Pentti Huovinen toteaa teoksessaan "Tanssii bakteerien kanssa", että ihmiset ja bakteerit elävät keskenään synbioosissa. Molemmat hyötyvät toisistaan. Toisaalta bakteerit aiheuttavat myös tauteja.
Bakteerilajeja on...29.9.2014 15:01Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
449
Vastaukset
1
Useat sairauksien oireet (esimerkiksi kuume) syntyvät itse asiassa elimistön omasta puolustustaistelusta syntyviä. Elimistö taas aloittaa puolustautumisen, koska se huomaa bakteerien ja virusten esimerkiksi tuhoavan sen soluja. Ihan huvin vuoksi mikrobit eivät tietenkään elimistön kimppuun käy, vaan ne esimerkiksi käyttävät soluja ruoakseen. Virukset taas tarvitsevat elimistön soluja voidakseen lisääntyä....28.1.2014 17:38Helsingin kaupunginkirjasto
Sivut
Vastaukset (52)