Tarkenna hakutulosta
Aiheet:
Avainsanat:
Vastaajat:
Aineistotyyppi:
Kannattaa mennä Aristoteleen kantapää -nimisen Facebook -ryhmän jäseneksi. Seillä saa vastauksen - tai siis noin tuhat vastausta - kysymykseen kuin kysymykseen. Jotkut (vastaukset) ovat asiallisia, suurin osa ei.
15.3.2020 14:56Irmeli Erikoinen
Joskus 50-60luvulla oli hokema "rikas, rakas, köyhä, varas". Taisi olla osa jotain luvunlaskua kun laskettiin joku joukosta pois, vähän niinkuin "entten tentten" jne.
23.8.2019 11:38Asseri .
Valitettavasti sanonnan ”parempi kuin sata jänistä” alkuperä ei selvinnyt. Tietäisikö joku lukijoistamme, mistä kyseinen sanonta on peräisin?
12.12.2013 18:53Helsingin kaupunginkirjasto
Mistä ovat peräisin ilmaukset "hevon kukku" ja "hevon kuusi", ja missä yhteydessä niitä on käytetty?
Katsottu
719
Vastaukset
2
Hevon kukkua -ilmaus on asiakkaitamme kiinnostanut ennenkin. Vuonna 2007 laaditun vastauksen mukaan 'kukku' tarkoittaa pötyä tai valetta. Hevosta taas käytetään kokonsa ja voimansa vuoksi sanonnoissa vahvistavana sanana.
Tiede-lehden mukaan 'hevon kuusi' on kaunisteltu versio helvetin kuusesta. Poistumiskiellon yhteydessä kansankielessä käytetään usein sanaa kuusi.
16.6.2018 01:42Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
2777
Vastaukset
6
Ei tähän oikein vastausta löydy. Monien sanontojen perimmäinen alkuperä on epäselvä. Rasva kyllä, kuten tunnettua vähentää kitkaa. Noin kuvainnollisesti asiat voisivat lähteä taas luistamaan, kun riidan poikki laitetaan voita.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkosivuilla on lomake, jonka kautta voi jättää tietopalvelukysymyksen. Ehkäpä heillä olisi vihiä, mistä sanonta on kielenk...6.4.2017 14:25Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
352
Vastaukset
2
Ilmaus tarkoittaa, että jokin asia on erilainen kuin yleensä. "Poikkeus sääntöön" on monelle esimerkiksi kielten opinnoista, joissa kielioppisäännöille löytyy erilaisia poikkeuksia. "Poikkeus vahvistaa säännön" on samantyyppinen ilmaisu. Se tarkoittaa, että jokin poikkeustapaus/erikoisuus tekee säännönmukaisuuden entistä näkyvämmäksi.
6.3.2017 15:44Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
34313
Vastaukset
3
Tätä on kysytty meiltä aiemminkin. Ohessa vastaus arkistostamme:
Asiaa on kysytty aikaisemmin Kysy kirjastonhoitajalta-palstalla ja silloin vastaus kuului:
Kyseessä on vanha kansanomainen sanonta, joka viittaa Esterin päivään (16.5), jota ilmeisesti on pidetty erityisen sateisena syystä tai toisesta. Samantapaisia sanontoja liittyy muihinkin nimipäiviin, esim. "Marketta vesiperse". "Sataa kuin Esterin perseestä" tarkoittanee siis yksinkertaisesti, että sataa paljon. Tämän parempaa...13.5.2012 22:53Helsingin kaupunginkirjasto
Sanonta on peräisin pitkäaikaisesta tv-ohjelmasta Strömsö. Sarja on ruotsinkielinen, mutta siinä on suomenkielinen tekstitys. Sarja on näkynyt Yle TV2:ssa, Yle Fem-kanavalla sekä Areenassa. Kuvauspaikkana on vanha viehättävä maalaistalo, missä harrastetaan askartelua, puutöitä, käsitöitä, kokkausta ym. Kaikki sujuu reippaasti ja lopputulos on täydellinen. Se ei ole mikään ihme, sillä...22.5.2014 18:39Helsingin kaupunginkirjasto
Teoksessa Suomen sanojen alkuperä: etymologinen sanakirja 3 R-Ö (toim. Ulla-Maija Kulonen), SKS, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus 2000, kerrotaan sanasta uhka muodolla uhalla olevan savolaismurteessa myös merkitys ’kiusalla, uhmaten, tahallaan’. Näin ollen tuo muoto uutten uhkain voisi tarkoittaa juuri varta vasten, tahallaan. Tällainen tulkinta tekstistä lukiessakin muodostuu.
30.4.2014 15:33Helsingin kaupunginkirjasto
Vastaukset (9)