Tarkenna hakutulosta
Aiheet:
Vastaajat:
Aineistotyyppi:
Elsa Heporaudan novellikokoelmassa Herran heikkoja (1943) on novelli nimeltä Muuan vappu. Mahtaisiko kyse olla tästä novellista?
Kokoelma on lainattavissa HelMet-kirjastojen Pasilan kirjavarastosta sekä useista muista Suomen yleisistä kirjastoista.
26.4.2016 18:30Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
3864
Vastaukset
2
Vappu on kansainvälinen juhlapäivä. Se on saanut nimensä baijerilaisen abbedissa Valburgin mukaan, mutta sen taustalla ovat vanhat keskieurooppalaiset kevätjuhlat. Suomessa vappua on juhlittu keskiajalta lähtien toukokuun ensimmäisenä päivänä, mikä on Valburgin pyhimykseksijulistamisen päivä.
Suomen ylioppilaiden piiriin vapunvietto levisi Ruotsista 1870-luvulla. Kevätjuhlaa pidettiin aluksi toukokuun puolivälissä Kukan eli Flooran päivänä, mutta eurooppalainen käytäntö voitti ja juhla...27.4.2007 20:04Helsingin kaupunginkirjasto
Vappu ei ole Tanskassa yhtä suuri juhlapäivä kuin Suomessa, vaikka vappu kuuluu juhlittaviin päiviin Tanskassa. Osalla vappu on vapaapäivä ja toisilla ei.
Paikallisen reittioppaan mukaan 1.5. kulkee niin busseja kuin metroja. Tarkalleen en saanut selville, liikkuuko julkinen liikenne aivan niin kuin arkisin, joten suosittelen kokeilemaan reittioppaan avulla julkisen liikenteen saavutettavuutta tarvitsemallesi ajalle ja paikalle.
20.4.2013 12:44Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
598
Vastaukset
1
Rusinoiden tehtävänä on säädellä sokerien määrää ja turvottuaan nousta pintaan ilmaisemaan siman juomakelpoisuudesta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sima
Tippaleivän historiasta löytyi vastaus arkistostamme:
Tippaleivän historia ulottuu keskiajalle. Bo Lönnqvistin kirjassa Leivos - Tutkielma ylellisyyden muotokielestä kerrotaan, että tippaleipä kuului pohjolan keskiaikaiseen juhlapöytään. Tippaleipien ruotsinkielinen nimitys struvor viittaisi saksalaiseen alkuperään.
Ruotsissa piispa Hans...30.4.2012 21:06Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
648
Vastaukset
1
Pahoittelut vastauksen viivästymisestä.
Valitettavasti kirjaston täti ei tällä kertaa löytänyt vastausta kysymykseen. Sen paremmin HelMet-kirjaston aineistohaku, Frank-monihaku kuin Fono-äänitetietokantakaan eivät antaneet yhtään osumaa viime vuosina ilmestyneestä vappulevystä, jossa etsimäsi kappale olisi.
Seuraa palstaa, jos vaikka joku lukijoistamme osaisi vastata.
Käytetyt lähteet:
HelMet-aineistohaku
http://www.helmet.fi/
Frank-monihaku
http://monihaku.kirjastot.fi/fi/frank/search/...16.4.2012 13:56Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
707
Vastaukset
1
Taitaa olla rosetti.22.3.2012 15:56
Katsottu
517
Vastaukset
1
Voimassa olevan vanhan laskutavan mukaan pääsiäisen (sunnuntain) varhaisin ajankohta on maaliskuun 22. päivä, myöhäisin huhtikuun 25. päivä. Toinen pääsiäispäivä ja vappu sattuvat samalle viikolle niinä vuosina, jolloin pääsiäinen on 24. tai 25. päivänä huhtikuuta.
Taulukon pääsiäispäivän ajankohdasta löytää esim. osoitteesta
http://www.assa.org.au/edm.html#List20
Sen mukaan toinen pääsiäispäivä ja toukokuun 1. päivä sattu(i)vat saman viikon sisälle vuosina 1800-2100
1859, pääsiäissunnuntai...8.2.2011 06:14Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
606
Vastaukset
1
Hei! Jos vastaisin oman kokemukseni mukaan, sanoisin, että mitään vaaraa ei ole. Nykyään ollaan kuitenkin valistuneempia, eikä lapsille suositella edes näin mietoa alkoholipitoista juomaa.
Sisarusparvemme joi viiden vanhoina äidin, isoäidin tai kaupan simaa niin paljon kuin vatsa veti. Samoin ovat tehneet lapsemmekin. Kenenkään aikuisen päähän ei ole tähän mennessä tainnut pälkähtää, että simassa on alkoholia, kun kaikki ovat itse saaneet vappusimaa pienestä asti. Joku harva lapsi tosin ei...14.5.2010 15:50Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
425
Vastaukset
1
Anteeksi, että vastaus on viipynyt niin kauan, ettei siitä ollut vappusiman teossa hyötyä.
Äitini joutui ottamaan välillä hillopurkitkin käyttöön, kun simaa oli tekeillä niin iso ämpärillinen, että talouden pullot loppuivat. Homma sujui hyvin. Purkit olivat melko isoja, litrasta alkaen.
Käyvää simaa vahdittiin. Äiti tarkasteli sitä varmaan joka kerta viileässä ruokakomerossa käydessään. Siman posahtaminen oli mahdollista, ja tiedettiin pari emäntää, joille oli joskus käynyt niin.27.4.2010 10:09Helsingin kaupunginkirjasto
Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnasta kerrottiin, että Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella saa vapunaattona laittaa ylioppilaslakin päähän klo 18 alkavassa allastapahtumassa.
Imatran käytännöistä heillä ei ollut tietoa, mutta ehkäpä tuota Kuopion käytäntöä voisi soveltaa yleisitäsuomalaisesti myös Imatralla.
Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY)
http://www.isyy.fi/27.4.2010 00:10Helsingin kaupunginkirjasto
Tippaleivän historia ulottuu keskiajalle. Bo Lönnqvistin kirjassa Leivos - Tutkielma ylellisyyden muotokielestä kerrotaan, että tippaleipä kuului pohjolan keskiaikaiseen juhlapöytään. Tippaleipien ruotsinkielinen nimitys struvor viittaisi saksalaiseen alkuperään.
Ruotsissa piispa Hans Brask tarjosi 1500-luvun alkupuolella vierailleen sunnuntain päivällispöydässä mm. naudanlihaa ja tippaleipiä. Tippaleivät...20.4.2009 17:40
Katsottu
831
Vastaukset
1
Ilman muuta lakin voi pesettää.
Mitään erityisiä hoito-ohjeita ylioppilaslakkia varten ei ole. Lakin sisään kannattaa laittaa tueksi pahvirengas ja sen jälkeen sen voi kääriä vaikka muovipussiin. Lakki kannattaa pakata takaisin sen omaan laatikkoon, jossa se säilyy parhaiten ja josta se tarvittaessa löytyy helposti.
Valkoinen ylioppilaslakki on erittäin arka lialle ja ajan hampaille. Vanhemmiten lakki tahtoo lähes väistämättä kellastua. Monien mielestä se kuitenkin kuuluu asiaan....3.4.2008 12:21
Vastaukset (12)