Tarkenna hakutulosta
Aiheet:
Aineistotyyppi:
Katsottu
692
Vastaukset
2
Jos imuri ei enää ole käyttökelpoinen, sen voi pääkaupunkiseudulla viedä HSY:n keräysutoon tai Sortti-asemille, jotka ottavat vastaan sähkölaitteita ja ongelmajätettä. Jos asut muualla Suomessa, kysy oman kuntasi jätehuollosta tarkemmat ohjeet.
1.4.2017 11:29Helsingin kaupunginkirjasto
Tavallista teippiä vedetään pariston virtanapojen yli, ei sen kummempaa. Paristoja on monen mallisia, joten kannattaa teipata pariston kummankin pään metalliosat ja varmistaa, että teippi pysyy paikallaan. Vaihtoehtoinen tapa on sulkea jokainen paristo erikseen muovipussiin - kotiin ostosten mukana tuleville pienille pusseille löytyy siis ainakin yksi käyttötarkoitus.
27.1.2014 13:27Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
693
Vastaukset
1
Tutkimusten mukaan ei ole näyttöä siitä, että amalgaami aiheuttaisi sairautta suussa. Amalgaamipaikka valmistetaan puoliksi elohopeasta ja puoliksi amalgaamijauheesta, jonka pääkomponentit ovat hopea, tina ja kupari. Näistä ainakin elohopea ja tina ovat sinällään ongelmajätettä. Amalgaamia työstättäessä myös elohopeahöyryt voivat olla haitallisia hammashoitohenkilökunnalle.
Lähteet:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00199
http://www.duodecimlehti.fi/web/...16.12.2011 01:17Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
633
Vastaukset
1
Loisteputket ja energiansäästölamput sisältävät elohopeaa, joka saattaa vapautuessaan höyrystyä ilmaan ja muodostaa terveysriskin. Käytetyt lamput on siis parasta toimittaa ongelmajätteiden keräykseen ehjinä, eikä laittaa niitä tavallisen jätteen sekaan.
Ekokemillä loisteputket murskataan kemikaaliliuoksessa, joka sitoo putkissa olevan elohopean. Metallinen elohopea muutetaan vaarattomaksi elohopeasulfidiksi, joka päätyy loppusijoitukseen. Metalli ja lasi pestään, seulotaan ja toimitetaan...21.8.2010 12:25Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
732
Vastaukset
1
Valokuvauskemikaalit ovat ongelmajätettä ja ne on toimitettava ongelmajätekeräykseen. Kiinnite sisältää hopeaa, joka voidaan ottaa talteen. Hopean hyödyntäminen onnistuu, jos kiinnitteen joukkoon ei ole sekoitettu muita kemikaaleja. Pidä kiinnite ja kehite erillään ja toimita ne keräilypisteeseen mieluummin muovikanisterissa tai alkuperäisessä pakkauksessa.
Pääkaupunkiseudulla kodin ongelmajätteitä voi tuoda maksutta huoltoasemien ja kauppojen pihalla sijaitseviin ongelmajätekontteihin,...9.2.2010 00:27Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
368
Vastaukset
1
Maaöljystä tulee ympäristöriski vasta silloin kun se pumpataan "luonnollisesta" sijainnistaan maan sedimenttikerroksista ylös. Luontoon joutuessaan se on ympäristölle erittäin haitallista.
http://www.environment.fi/default.asp?contentid=12291...24.11.2009 19:08Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
4294
Vastaukset
1
Ensimmäiseksi: Mitä tahansa teetkin, ÄLÄ kaada maalisia vesiä viemäriin!
Pääkaupunkiseudulla YTV:llä on kolme jätteiden vastaanottopaikkaa: Kivikossa, Konalassa ja Ämmässuolla. Niihin voi palauttaa myös nesteitä. Tavaraa niihin mahtuu enemmän kuin arvaatkaan!
YTV:llä on noutopalvelu Nouto-Sortti, mutta se on valitettavasti vain isoille esineille. Eli siitä ei ole hyötyä sinun tapauksessasi.
Kuljetukseen suosittelen silmien anovaa räpyttelyä ystävien tai sukulaisten kohdalla, tai sitten...1.9.2009 13:26
Katsottu
1290
Vastaukset
1
Hei ja kiitos kysymyksestäsi.
Huumeruiskun löytyessä kannattaa ensin varmistaa, että lapset eivät pääse koskemaan siihen. Tavalliseen roskikseen ruiskua/neulaa ei kannata laittaa sellaisenaan. Jos mahdollista, laita ruisku/neula ensin rikkumattomaan säiliöön, kuten muovipulloon tai kannelliseen ruoka-astiaan.
Toivottavinta olisi viedä ruisku/neula paikalliseen ongelmajätelaitokseen hävitettäväksi.
Lisää ohjeita:
http://w3.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/22.joulukuu/huum5100.htm
Tietoa...5.6.2009 07:01
Katsottu
372
Vastaukset
1
Styroxia ei tosiaankaan suositella poltettavaksi
http://base.jenergialehti.fi/ebase_filebank/64-Muovin_poltto-ohje.pdf
http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=6154...20.3.2009 09:22
Katsottu
21260
Vastaukset
1
Tyhjä spray- eli aerosolimaalitölkki viedään samaan keräilyastiaan kuin muukin metalli-pakkausromu. On tärkeää, että aerosolitölkki on täysin tyhjä maalista sekä ponnekaasusta. Ennen metalliromuun heittämistä tölkistä poistetaan vielä muovinen suojakupu ja venttiilinuppi.
Vajaat spraytölkit ovat ongelmajätettä. Ne kannattaakin säästää tai antaa eteenpäin, sillä aerosoli säilyy tölkissä käyttökelpoisena periaatteessa vaikka kuinka kauan.
Metallin kierrätys on erittäin kannattavaa....7.1.2009 23:30Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
5495
Vastaukset
1
Pääkaupunkiseudulla jätteiden keräyksestä ja kierrätyksestä vastaa YTV, jonka sivuilla on jätteiden lajitteluopas, josta voi etsiä ohjeita myös jätteen nimen mukaan.
Esimerkiksi tyhjä värikasetti on sekajätettä, samoin halogeenilamppu. Sähköjohdot kuuluvat metalliromuun.
http://www.ytv.fi/FIN/jatehuolto/lajittelu/kodeissa/lajitteluohjeita/sekajate.htm
Lajitteluoppaasta ei kuitenkaan löydy aivan joka ikistä tavaraa.
Parhaat neuvot lajittelusta, kierrätyksestä ja erilaisten keräyspisteiden...1.9.2008 15:28Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
4383
Vastaukset
1
Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimiston sivuilla on "Jätteiden ABC". Aakkosellisesta hakemistosta selviää miten eri jätteet lajitellaan.
http://www05.turku.fi/ympto/ympto/jateneuvonta/jatetaulukko.html#s
Yksittäiset sulakkeet ovat sekajätettä, pikasulakkeita ei mainita erikseen.
Myös YTV:n sivuilla on jätteiden lajitteluopas ja tietoa ongelmajätteistä ja niiden vastaanotto- ja keräyspisteistä pääkaupunkiseudulla.
http://www.ytv.fi/FIN/jatehuolto/lajittelu/kodeissa/ongelmajateopas/...25.5.2007 00:54Helsingin kaupunginkirjasto
Katsottu
278
Vastaukset
1
Säteilyturvakeskus STUK on Suomessa se elin, joka valvoo kaikkea ydinvoimaan ja säteilyyn liittyvää toimintaa. Sen sivuilla on runsaasti tietoa. Suoraa vastausta sairaaloiden säteilyjätteiden käsittelystä ei sieltä heti löytynyt, mutta linkki vie Euroopan neuvoston direktiiviin 2003/122/EURATOM joka määrittää että "käytöstä poistetut korkea-aktiiviset umpilähteet, kuten säteilytyksiin käytetyt lähteet, sädehoidon lähteet ja vastaavat, palautetaan ensisijaisesti lähteen valmistajalle."
Ilta-...22.5.2007 07:19Helsingin kaupunginkirjasto
Vastaukset (13)