Etsi
  • FI
  • SV
  • EN
  • Tietoa palvelusta
  • Rekisteröidy
  • Kirjaudu sisään
  • Palaute
  • Kysymykset
  • Aiheet
  • Kysy

Kaikki aihealueet
  • Yhteiskunta ja historia
  • Tiede
  • Tekniikka
  • Kulttuuri ja viihde
  • Harrastukset ja vapaa-aika
  • Elämä
  • Helsinki
  • Trivia
Tarkenna hakutulosta

Aiheet:

  • Ruoka ja juomat (40)
  • Eläimet ja lemmikit (12)
  • Terveydenhoito, lääketiede (4)
  • Luonnontieteet, luonto (3)
  • Fysiikka, kemia (2)
Lisää

    Avainsanat:

    • kananmunat (56)
    • kana (4)
    • kolesteroli (3)
    • munat (3)
    • pakkaukset (2)
    Lisää

      Vastaajat:

      • Helsingin kaupunginkirjasto (48)
      • Lahja Kotka (1)

      Julkaistu:

      • 2017 (2)
      • 2016 (1)
      • 2015 (3)
      • 2014 (5)
      • 2013 (6)
      Lisää

        Aineistotyyppi:

        • text (56)
        Mistä johtuu erot kaupasta ostettujen kanamunien rakenteessa?
        Katsottu
        283
        Vastaukset
        1
        Mistä johtuu erot kaupasta ostettujen kanamunien rakenteessa?
        Kysyimme asiaa Siipikarjaliitosta. Tässä heidän vastauksensa: Kohdallesi on tainnut osua useampikin pakkaus, jossa on ollut vanhempien, munintakautensa loppupuolella olevien kanojen munia, ja vastaavasti ne luomumunat ovat olleet nuorempien kanojen munimia. Kanojen ikääntyessä munien koko kasvaa ja vaikka rehujen kalsiumpitoisuutta nostetaan munintakauden edetessä, kalsiumin hyväksikäyttö huononee vaikka sitä tarvittaisiin entistä...12.6.2017 16:19Helsingin kaupunginkirjasto
        Onko kananmunien avidiinilla haitallisia vaikutuksia?
        Katsottu
        482
        Vastaukset
        1
        Onko kananmunien avidiinilla haitallisia vaikutuksia?
        Avidiini on pieninä määrinä (0,05 %) kananmunan valkuaisessa esiintyvä glykoproteiini. Sillä on voimakas kyky sitoa biotiinia. Biotiini eli H-vitamiini on hyödyllinen rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Biotiinin puutos on ilmeisen harvinaista. Biotiinia markkinoidaan ravintolisänä hiusten ja kynsien vahvistamiseen. Raa'an kanamunan valkuaisen nauttimisen suurina määrinä katsotaan haittaavan biotiinin imeytymistä. Biotiini...22.4.2017 18:16Helsingin kaupunginkirjasto
        Galaxin Aivokeskuksen koe kananmunankuorista
        Katsottu
        299
        Vastaukset
        1
        Galaxin Aivokeskuksen koe kananmunankuorista
        Vastaavien testien ohjeissa kerrotaan, että testissä tulisi käyttää kovaksi keitettyjä kananmunia. Keitetty kananmuna ei rikkoudu yhtä helposti kuin raaka. Testin voi tehdä myös munankuoren palasilla: http://kidsactivities.about.com/od/scienceandnature/a/Egg-In-Soda-A-Dental-Health-Activity.htm http://cascience6isp.wikispaces.com/file/view/Matthew+C2013.pdf Fluorihammastahna suojaa hampaita ja myös kananmunankuorta....16.8.2016 14:18Helsingin kaupunginkirjasto
        Onko hedelmöittymättömät kananmunat kanan kuukautiset?
        Katsottu
        1349
        Vastaukset
        1
        Onko hedelmöittymättömät kananmunat kanan kuukautiset?
        Kovin ovat erilaiset systeemit naisella ja kanalla. Kana munii munan lähes päivittäin, olkoon muna hedelmöittynyt tai ei. Munasta ei voi paljain silmin erottaa onko se hedelmöittynyt. Mikäli kukko pääsee polkemaan kanaa, se hedelmöittää samalla kertaa keskimäärin seitsemän munan aihiota. Kana pyrkii munimaan nämä hedelmöitetyt munat ja sen jälkeen lopettaa munimisen ja keskittyy hautomiseen.   16.9.2015 14:33Helsingin kaupunginkirjasto
        Miksi katkarapuleipiin, lohipasteijoihin ja äyriäissalaatteihin yms...
        Katsottu
        307
        Vastaukset
        1
        Miksi katkarapuleipiin, lohipasteijoihin ja äyriäissalaatteihin yms...
        Kananmunaa pidetään ruoanlaitossa monikäyttöisenä ja yhteensopivaksi lähes kaikkien ruoka-aineiden kanssa. Kananmunaa käytetään tuomaan ruokiin mm. makua ja pehmeyttä. Katkarapuleipiin ja salaatteihin kananmunaa voidaan lisätä myös koristeeksi ja tuomaan väriä. Makuaisti on hyvin yksilöllinen. Tästä seuraa, että pidämme eri ruoista ja ruoat saattavat myös maistua eri ihmisistä...20.4.2015 14:43Helsingin kaupunginkirjasto
        Voiko kananmunat syödä kuorineen?
        Katsottu
        840
        Vastaukset
        1
        Voiko kananmunat syödä kuorineen?
        Myös kananmunankuoria voi käyttää ravinnoksi. Tutkimustulosten mukaan kananmunankuori sisältää runsaasti kalsiumia ja myös d-vitamiinia. Kananmunankuoret kannattaa nauttia jauheeksi hienonnettuna, jolloin niiden sisältämä kalsium imeytyy paremmin ja niiden nauttiminenkin on miellyttävämpää. Pieni maustemitallinen kuorijauhetta päivässä on riittävä määr...13.4.2015 17:43Helsingin kaupunginkirjasto
        Munia gramman tarkkuudella?
        Katsottu
        320
        Vastaukset
        1
        Munia gramman tarkkuudella?
        Tein kotona testin. Menin jääkaapille (meillä on iso jääkaappi) ja otin sieltä viisi pakkausta luomumunia, kaikki samalta tuottajalta, kuuden munan pakkauksia. Pakkauksen päälle oli painettu ”6 kpl” ja ”350 g”. Punnitsin kaikki pakkaukset munineen. Tulokset vaihtelivat 395 gramman ja 437 gramman välillä. Yksikään pakkaus ei ollut tasan 350 g, mutta jokainen ylitti sen, vaikka otettaisiin huomioon itse pakkauksen...18.6.2014 13:51Helsingin kaupunginkirjasto
        Kumpaa kananmunassa on enemmän: keltuaista vai valkuaista?
        Katsottu
        266
        Vastaukset
        1
        Kumpaa kananmunassa on enemmän: keltuaista vai valkuaista?
        Ainakin painon mukaan katsottuna valkuainen on selvästi suurempi, sillä kananmunan painosta valkuaisessa on noin 60 % ja keltuaisessa 30 %. 27.5.2014 15:31Helsingin kaupunginkirjasto
        kananmunien säilytyslämpötila kotioloissa
        Katsottu
        736
        Vastaukset
        1
        kananmunien säilytyslämpötila kotioloissa
        Kysymykseen on vastattu aiemmin Kysy.fi-palvelussa täällä: http://www.kysy.fi/kysymys/kananmunien-sailytyslampotilasta "S-ryhmästä kerrotaan, että myymälöissä kananmunat säilytetään ”huonelämpötilassa”, joka käytännössä on varmaankin hieman myymälästä, säilytyspaikasta ja vuodenajasta riippuen noin viidentoista ja kahdenkymmenen asteen välillä. Kananmunia...22.5.2014 10:38Helsingin kaupunginkirjasto
        Kun kananmunan kuori ei irtoa suosiolla
        Katsottu
        816
        Vastaukset
        3
        Kun kananmunan kuori ei irtoa suosiolla
        Kananmunan voi keittää usealla eri tavalla; kananmunat voi laittaa kylmään tai kuumaan veteen. Itse suosin kylmää vettä, sillä näin munat pysyvät useimmiten ehjinä. Keittämisen jälkeen kaadan kuuman veden pois ja laitan kananmunat muutamaksi minuutiksi kylmään veteen, näin kuoret irtoavat helposti. Joissakin ohjeissa neuvotaan hieman toisin: kaada kuuma vesi pois, jätä kananmunat kuumaan...16.4.2014 09:43Helsingin kaupunginkirjasto
        Minkä takia Suomessa kananmunan yleiset pakettikoot ovat 6, 10 ja 15?
        Katsottu
        390
        Vastaukset
        1
        Minkä takia Suomessa kananmunan yleiset pakettikoot ovat 6, 10 ja 15?
        Suomessa suurin kanamuna-alan yritys on Munakunta. Hekään eivät kyenneet kertomaan ajankohtaa milloin 10 kpl:n kotelo on tullut käyttöön. Kotelokoot määräytyvät pitkälti kauppojen ja kuluttajien toiveiden mukaan. Nämä koot ovat kaupoissa todettu parhaiten myyviksi ja kiertäviksi. Erikoismunat, kuten luomumunat ja omegamunat ovat sen verran kalliimpia, että niitä ostetaan ja siten myös...27.2.2014 14:44Helsingin kaupunginkirjasto
        Munankuoret uuniin
        Katsottu
        547
        Vastaukset
        1
        Munankuoret uuniin
        Tapa voi olla paikallinen; suvussa tavat usein siirtyvät sukupolvelta toiselle, vaikka tavan tarkoitus olisikin jo hämärtynyt. En löytänyt  kirjallisista tai muista lähteistä  tietoja, jonka mukaan kananmunankuorien uunissa polttaminen vähentäisi esimerkiksi karstan syntymistä.  Sähköhellan uunin osalta mainitaan, että kalkki "tarjoaa erinomaisen suojan lialle ja auttaa sitä tarttumaan...4.1.2014 12:03Helsingin kaupunginkirjasto
        Kananmunien säilytyslämpötilasta
        Katsottu
        411
        Vastaukset
        1
        Kananmunien säilytyslämpötilasta
        S-ryhmästä kerrotaan, että myymälöissä kananmunat säilytetään ”huonelämpötilassa”, joka käytännössä on varmaankin hieman myymälästä, säilytyspaikasta ja vuodenajasta riippuen noin viidentoista ja kahdenkymmenen asteen välillä. Kananmunia kulutetaan paljon, eikä niiden säilytysaika myymälöissä ole kovin pitkä, yleensä muutamia päiviä....22.11.2013 14:19Helsingin kaupunginkirjasto
        Keitin kananmunia, kaksi nousi pintaan. Miksi? Olivat ihan syötäviä.
        Katsottu
        15933
        Vastaukset
        1
        Keitin kananmunia, kaksi nousi pintaan. Miksi? Olivat ihan syötäviä.
        Kananmunan päässä oleva ilmatila on tuoreena ja vastamunittuna tilavuudeltaan pieni. Munan vanhetessa ilmatilan koko kasvaa vähitellen. Munia luokitellaan eri laatuluokkiin ilmatilan koon mukaan. Ilmatilan koon saa selville keittämällä. Mitä korkeammalle veden pintaan kananmuna hakeutuu, sitä enenmmän siinä on ilmaa sisällä. Yleisesti ajatellaan, että pinnalla kelluvat munat ovat pilaantuneita. Kelluminen tarkoittaa...20.8.2013 12:12Helsingin kaupunginkirjasto
        Voiko kakkutaikinaa syödä?
        Katsottu
        902
        Vastaukset
        1
        Voiko kakkutaikinaa syödä?
        Paistamattomassa kakkutaikinassa kyseenalaisin raaka-aine lienee raaka kananmuna, joka voi aiheuttaa salmonellaa. Eviran mukaan kuitenkin kotimaisia kananmunia voi syödä raakana ja kakkutaikinaa voi maistella. 19.6.2013 14:37Helsingin kaupunginkirjasto
        Säilyykö keitetty kanamuna kauemmin kuin raaka
        Katsottu
        1285
        Vastaukset
        1
        Säilyykö keitetty kanamuna kauemmin kuin raaka
        Jos otat samasta paketista raa'an kananmunan ja keität toisen, raaka kananmuna säilyy kauemmin. Raaka kananmuna säilyy paremmin kuin keitetty kananmuna. Kovaksi keitetty kananmuna säilyy jääkaapissa päiviä tai jopa viikkoja syömäkelpoisena. Raa'an kananmunan säilyvyysajaksi lasketaan 28 päivää muninnasta, mutta kananmunat säilyy usein hyvänä päivämäärän jälkeenkin...24.4.2013 16:52Helsingin kaupunginkirjasto
        Kananmunien koon synty
        Katsottu
        931
        Vastaukset
        1
        Kananmunien koon synty
        Kananmunaan kokoon vaikuttavat monet tekijät: esimerkiksi kanalan olosuhteet (valoisuus, lämpötila), kanan ikä tai kanan saama ravinto. Ylipainoiset kanat tuottavat isompia munia ja nuorempi kana munii pienempiä munia kuin vanhempi kana. Kanalan lämpötilan alentaminen pienentää kananmunia, Kananmunan koon säätelyyn on olemassa ohjeita tuottajille. 20.4.2013 13:08Helsingin kaupunginkirjasto
        Onko olemassa kananmunan kuorimiseen käytettävää konetta tai laitetta ?
        Katsottu
        359
        Vastaukset
        1
        Onko olemassa kananmunan kuorimiseen käytettävää konetta tai laitetta ?
        Näemmä tällaisiakin härveleitä on myynnissä. Laitteiden tehokkuudesta emme tiedä. Erilaisia munankuorimia: http://www.amazon.com/Eggstractor-Easter-Egg-Peeler/dp/B000OGY97K http://www.wdrake.com/walterdrake/displayitem.aspx?id=303532 http://www.alibaba.com/showroom/quail-egg-peeling-machine.html8.11.2012 15:13Helsingin kaupunginkirjasto
        Heips!Te kun siellä osaatte vastata (lähes) joka asiaan, niin kertoisitteko...
        Katsottu
        324
        Vastaukset
        1
        Heips!Te kun siellä osaatte vastata (lähes) joka asiaan, niin kertoisitteko...
        Luomumunissa tuotantokustannukset ovat tietysti jo lähtökohtaisesti suuremmat kuin tavallisissa munissa. Kananmunien hinta on ollut yleisemminkin nousussa ja siinä sivussa vaikuttavat luomumunienkin hinnat nousseet - kun viime vuonna luomumunien tuottajahinta oli keskimäärin 2,30 - 2,80 euroa/kilo, tänä vuonna tuottajahinta on ollut keskimäärin 2,80 - 3,10 euroa/kilo. Yksi syy luomumunien hinnan nousuun on saattanut olla se, että tämän vuoden alusta luomumunia munivien kanojen on pitänyt syödä...18.9.2012 14:30Helsingin kaupunginkirjasto
        Miten suurtalouskanamunapötky valmistetaan?
        Katsottu
        461
        Vastaukset
        1
        Miten suurtalouskanamunapötky valmistetaan?
        Kananmunat rikotaan ja keltuaiset erotetaan valkuaisista koneellisesti. Valkuainen hyydytetään muotissa keittämällä kananmunatuotteen ulkorenkaaksi. Näin muodostuneen putken sisälle pursotetaan keltuaismassaa. Tuloksena saatu pitkämuna viipaloidaan valmiiksi 40 siivuun, pakataan vakuumiin ja pakastetaan. http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/38423-viipaloitu-pitkamuna-on-suurkeittion-turbotuote http://www.scanegg.fi/scanegg.asp?viewID=36816.3.2012 11:27Helsingin kaupunginkirjasto

        Sivut

        • 1
        • 2
        • 3
        • seuraava
        • Vastaukset (56)
        • Luetuimmat
        • Vastaa kysymyksiin
        Vastaukset (56)
        • Luetuimmat
        • Vastaa kysymyksiin
        Yhteiskunta ja historia
        • Lait, lainsäädäntö
        • Sota, armeija
        • Talous, yritykset, kuluttaminen
        • Työ, työelämä
        • Yhteiskunta, politiikka
        • Tilastot
        • Historia
        • Julkishallinto ja viranomaiset
        • Kansat, kulttuurit
        • Kirjastot
        Tiede
        • Avaruus, tähtitiede, aika
        • Filosofia
        • Fysiikka, kemia
        • Kielet, kielitiede, sanat
        • Luonnontieteet, luonto
        • Maantiede, maat, paikat
        • Matematiikka, mitat, suureet
        • Sää, ilmasto
        • Ympäristö, ympäristösuojelu
        Tekniikka
        • Internet, sähköposti
        • Matkapuhelimet, puhelimet
        • Rakentaminen
        • Tekniikka
        • Teollisuus
        • Tietotekniikka
        • Elektroniikka
        • Ajoneuvot, kulkuneuvot, liikenne
        Kulttuuri ja viihde
        • Arkkitehtuuri
        • Elokuva, video, teatteri, tanssi
        • Kirjailijat, kirjallisuus
        • Musiikki
        • Sarjakuvat
        • Taiteet
        • TV, radio, lehdet
        • Perinteet ja tapahtumat
        Harrastukset ja vapaa-aika
        • Sukututkimus
        • Rajatieteet, mystiikka
        • Eläimet ja lemmikit
        • Kasvit, puutarha
        • Käden taidot, korjaaminen
        • Kalastus, veneily, metsästys ym.
        • Harrastukset, keräily
        • Leikit, pelit
        • Matkustaminen, matkailu
        • Ruoka ja juomat
        • Urheilu ja liikunta
        Elämä
        • Psykologia, ihmisen mieli
        • Ihmissuhteet
        • Kauneus, kauneudenhoito
        • Muoti, tyyli, pukeutuminen
        • Terveydenhoito, lääketiede
        • Seksi, seksuaalisuus
        • Ihmiset
        • Koti, asuminen
        • Opiskelu, kasvatus
        • Uskonnot
        Helsinki
        • Helsinki
        Trivia
        • Ennätykset
        • Erikoiset
        • Trivia
        • Radiokysymys
        • Lasten kysymykset
        • Kysy.fi
         

        Kysy.fi
        Helsingin kaupunginkirjasto
        Rautatieläisenkatu 8
        00520 Helsinki

        Päätoimittaja:
        suunnittelija Jukka Uotila
        jukka.uotila@hel.fi