Mikä on hornan tuutti?

Mikä on hornan tuutti?

Answer

Liitän tähän meiltä 29.8-2009 annetun vastauksen:

29.12.200911:38

Keskustelupalstalla http://keskustelu.suomi24.fi/node/1889029 kysytään Mistä on kotoisin hornan tuutti -sanonta? Voisiko alkuperänä olla Dante Alghierin kuvaama helvetti? Siihen vastataan että Horna on varmasti vanhempi kuin mikään Danten helvetti. Tuutti taas on jauhatuskoneen syöttölaite.

Hornan tuntee Nykysuomen etymologinen sanakirjakin (NSESK); sen mukaan helvettiä tai perikatoa merkitsevällä horna-sanalla ei ole varmoja vastineita sukukielissä. NSESK:n mukaan sana on mahdollisesti laina germaaniselta taholta, ja lainalähteeksi sopii esim. kantaskandinaavin horna, joka merkitsee sarvea, nurkkaa tai kulmaa. Merkityseron takia NSESK pitää selitystä kuitenkin epävarmana. Suomen kirjakielessä horna on NSESK:N mukaan ensi kertaa mainittu tuhon paikan merkityksessä Kristfrid Gananderin sanakirjassa 1786.

NSESKN:n mukaan suppiloa tai tötteröä merkitsevä tuutti on lainaa ruotsin sanasta "tut". Suomen kirjakielessä tuutti on [edelleen NSESKN:n mukaan] ensi kertaa mainittu Daniel Jusleniuksen sanakirjassa 1745.

Radio Novan palstalta voi kuunnella missä on hornan tuutti? http://www.radionova.fi/mkvastaukset

Hotlari onkin kovempi pähkinä. Hotlari-sanalla googlaamalla tulee suomeksi tasan yksi osuma. http://keskustelu.suomi24.fi/node/6006716 Onkohan äitisi mahdollisesti kirjoittanut kyseisen jutun?

 

 

 

Comments (0)

Your answer